Kolejna propozycja pysznych, świątecznych pierniczków - zapraszam serdecznie!
Pachnące pierniczki świąteczne |
SKŁADNIKI (wychodzą 4 blachy pierniczków):
- 0,5 kg mąki pszennej
- 100 gr masła
- 75 gr cukru
- 120 gr płynnego miodu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Masło umieszczam w garnku, dodaję miód, cukier, imbir, kardamon, cynamon i kakao. Podgrzewam na słabym ogniu, aż rozpuszczą się i połączą wszystkie składniki. Studzę.
Ochłodzoną masę dodaję do mąki wymieszanej z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, dokładnie zagniatam, dodając jogurt naturalny.
Ciasto chłodzę ok. 30 minut w lodówce, następnie cienko rozwałkowuję i wykrawam dowolne kształty.
Piekę 12 minut w temp. 160 ' C (termoobieg).
Pachnące pierniczki świąteczne |
SMACZNEGO! ;-)
Wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuń