24.12.2021

Drożdżowy makowiec zawijany

 Pyszny drożdżowy makowiec zawijany - zapraszam!


Drożdżowy makowiec zawijany

SKŁADNIKI:
ciasto:
- 500 gr mąki pszennej
- 2 żółtka
- 40 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- 100 gr roztopionego masła
- 2/3 szklanki ciepłego mleka

masa makowa:
- 1/2 puszki gotowej masy makowej
- 2 białka 

Przygotowuję ciasto - do miski wkruszam drożdże i mieszam je z żółtkami i cukrem. Wlewam ciepłe mleko, roztopione masło i stopniowo dodaję mąkę, mieszając wszystko dokładnie.
Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 2 h do wyrośnięcia.
Po tym czasie wykładam je na stolnicę i wałkuję na grubość ok. 1 cm tworząc koło. Wykładam gotową masę makową (tj. ubite białka delikatnie wymieszane z masą makową - dzięki białkom masa ładnie trzymać się będzie ciasta) zostawiając ok. 2 cm odstępu od krawędzi.
Zwijam delikatnie w roladę i owijam papierem do pieczenia. Nie jest to ścisłe owinięcie, tylko z ok. 2 cm luzem (ciasto dzięki temu delikatnie urośnie i nie popęka).
Piekę 45 minut. w temp.180 ' C (termoobieg).
Upieczone ciasto pozostawiam jeszcze ok. 15 minut w ciepłym i otwartym piekarniku.
Pyszny makowiec gotowy! ;-)


Drożdżowy makowiec zawijany

SMACZNEGO! ;-) 

Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - 

będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!