Aromatyczna, smakowita, a co najważniejsze, błyskawiczna w przygotowaniu zupa krem z cukinii - zapraszam do wykonania!
SKŁADNIKI:
- 1 cebula
- 1 średnia cukinia
- olej do podsmażenia cebulki
- ok. 700 - 800 ml bulionu warzywnego lub rosołku
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
dodatkowo do posypania:
- szczypiorek
- domowe grzanki
Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wrzucam drobno pokrojoną cebulkę. Smażę na złoto, a następnie dodaję obraną i pokrojoną w kostkę cukinię (z młodej cukinii nie ma nawet potrzeby usuwania pestek). Smażę całość przez chwilkę, po czym zalewam bulionem warzywnym. Całość mieszam, dodaję sól, pieprz, zioła prowansalskie i gotuję na wolnym ogniu ok. 15 - 20 minut (tj. do miękkości cukinii. Kiedy cukinia będzie już miękka (ale nie rozgotowana!), blenduję wszystko i nakładam do miseczek. Na wierzch wykładam drobne, domowe grzanki (chleb kroję w kostkę i smażę przez kilka minut na patelni z niewielką ilością oleju, mieszając od czasu do czasu) i posypuję szczypiorkiem.
Niezwykle lekka zupa krem z cukinii gotowa! ;-)
Szybka zupa z cukinii |
SMACZNEGO! ;-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!