13.10.2021

Czekoladowe ciasto z cukinii

 Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto z cukinii - zapraszam serdecznie do wypróbowania!


SKŁADNIKI (blaszka 24 x 26 cm):
- 1 cukinia (ok. 600 gr)
- 3 jaja
- 3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej

dodatkowo:
- świeże maliny do do wyłożenia na wierzch gotowego ciasta

Jajka ubijam z cukrem na puch. Używam miksera i w tym czasie, kiedy masa się ubija na najwyższych obrotach, zajmuję się cukinią. Obieram ją i ścieram na dużych oczkach. Jeśli jest młoda, nie ma nawet potrzeby oczyszczania jej z pestek. Cukinię odstawiam na bok.
Kiedy ubijana masa jest już jasna i puszysta, wlewam pomalutku olej. Wyłączam mikser, dodaję startą cukinię i delikatnie mieszam całość.
W drugim naczyniu łączę ze sobą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Stopniowo dodaję sypkie składniki do masy cukiniowej. Lekko wszystko mieszam i wylewam na blachę.
Piekę ok. 50-60 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra/dół).

Czekoladowe ciasto z cukinii

SMACZNEGO! ;-)


* * * 

Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!