2.07.2021

Syrop z zielonych szyszek sosny

 Niezwykle zdrowy, a przy tym smaczny syrop z zielonych szyszek sosny.




Syrop z szyszek sosny to niezwykle zdrowa mikstura. Pomocna jest w przypadku:
- przeziębienia
- bólu gardła
- kataru
- ogólnego osłabienia odporności

Syrop z szyszek dodaje nam energii, jest paliwem dla mózgu i całego organizmu, działa rozkurczowo, moczopędnie, stymuluje odporność, wzmacnia organizm oraz działa przeciwmiażdżycowo.

SKŁADNIKI:
- ok. 3 kg zielonych szyszek
- 3 kg cukru

Delikatnie zrywam zielone szyszki sosny. Używam jednorazowych rękawiczek, w przeciwnym razie przez długi czas czułabym żywicę na dłoniach. Szyszki delikatnie płuczę pod bieżącą wodą i zalewam je zimną wodą na ok. 1 godz. - dzięki moczeniu w wodzie będzie się je łatwo kroiło. 
Następnie przekrajam je wzdłuż i układam w litrowych słojach, każdą warstwę zasypując cukrem. Ostatnią warstwę stanowić ma cukier.
Słoje przykrywam wieczkiem bez zakręcania i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 2 tyg. (tj. do czasu, kiedy syrop stanowić będzie ok. 2/3 słoju). Po tym czasie syrop przelewam do małych słoiczków i przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu.

Syrop wspaniale smakuje i pomocny jest zwłaszcza w czasie jesiennej i zimowej słoty.


Syrop z zielonych szyszek sosny

SMACZNEGO! ;-)

Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)


6 komentarzy:

  1. Ja rowniez jestem ciekawa. Przeglądam sobie często blogi kulinarne w poszukiwaniu nowych inspiracji, ale przyznam, ze jeszcze nie spotkałam się z przepisem na syrop z zielonych szyszek sosny. Szyszek mam obecnie na działce sporo, mam własną sosnę, dwie sosny u sąsiada, tak wiec co roku mogę powiedzieć, ze wywożę szyszki taczką.

    Jednak nigdy nie pomyślalam, ze mogą mieć jakieś zastosowanie. Syrop nie wydaje sie taki trudny w przygotowaniu, a z tego co czytam, rzeczywiśćie może miec dobre właściwości prozdrowotne. Tak wiec być moze na dniach przygotuję co nie co :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie wpadłabym na to, żeby z takich szyszek przyrządzić syrop. A mam kilka takich sosen w okolicy! Świetny pomysł, by przyrządzić to teraz, a mieć takie dobroci na zimę. Może sprawdzi się przy przeziębieniach. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolory bajeczne, a jeszcze wyobrażam sobie zapach. Ciekawią mnie też możliwe walory lecznicze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój wnuk jest alergikiem, często pochrząkiwał, ale gdy podam mu łyżeczkę tego syropu (robię go każdego roku), to pochrząkiwanie mija na kilka godzin. Zawsze, gdy zaczyna się lekka infekcja, cała rodzina leczy się miodem, czosnkiem i syropem z zielonych szyszek. Wracamy do zdrowia bez finansowania firm farmaceutycznych. Natura jest najlepszym lekarzem. Życzę wszystkim zdrowia :-)

      Usuń
  4. Mam pytanie odnośnie szyszek - czy wykorzystujemy tylko zielone szyszki bez żywicy? Znalazłam dużo szyszek z żywicą, które po przekrojeniu tak jakby były w środku zjadane przez jakiegoś insekta... Proszę o radę. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!