24.06.2021

Sprawdzony przepis na syrop z mięty

Sprawdzony i niezawodny przepis na syrop z mięty - zapraszam!




Delikatny, aromatyczny syrop ze świeżych listków mięty - idealny jako dodatek do herbaty, do nasączania ciast czy też do polewania deserów lodowych.


SKŁADNIKI:
- 60 gałązek mięty
- 4 litry wody
- 1 kg cukru 
- 2 cytryny


Zrywam miętę i dokładnie ją myję. Cukier wsypuję do wrzącej wody, dobrze mieszam do rozpuszczenia cukru. Gorącym syropem zalewam miętę, mieszam przez chwilę, dodaję pokrojoną w plasterki cytrynę, przykrywam i odstawiam na 1 dobę. Następnie przelewam przez sitko, dokładnie wyciskając wszystkie soki i powstały syrop gotuję ok. 30 minut. Gotowy syrop przelewam do wyparzonych słoiczków, odwracam je do góry dnem i trzymam w takiej pozycji do momentu, kiedy będą zupełnie zimne.


SMACZNEGO! :-)

Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

3 komentarze:

  1. Sporo tej mięty potrzeba. Ja mam tylko jeden krzaczek na balkonie :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile taki syrop może stac w słoiczku? Mam w tym roku dwa spore krzaki mięty w swoim ogrodzie, tak więc chętnie bym taki syrop przyrządziła. Ale zastanawiam sie czy wytrzyma do zimy. Stanowiłby wtedy przyjemne przypomnienie lata :)

    Aktualnie często wrzucam do herbatki świeży liść mięty. Herbata nabiera wtedy delikatnego miętowego posmaku.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!