Sprawdzony i niezawodny przepis na syrop z mięty - zapraszam!
Delikatny, aromatyczny syrop ze świeżych listków mięty - idealny jako dodatek do herbaty, do nasączania ciast czy też do polewania deserów lodowych.
SKŁADNIKI:
- 60 gałązek mięty
- 4 litry wody
- 1 kg cukru
- 2 cytryny
Zrywam miętę i dokładnie ją myję. Cukier wsypuję do wrzącej wody, dobrze mieszam do rozpuszczenia cukru. Gorącym syropem zalewam miętę, mieszam przez chwilę, dodaję pokrojoną w plasterki cytrynę, przykrywam i odstawiam na 1 dobę. Następnie przelewam przez sitko, dokładnie wyciskając wszystkie soki i powstały syrop gotuję ok. 30 minut. Gotowy syrop przelewam do wyparzonych słoiczków, odwracam je do góry dnem i trzymam w takiej pozycji do momentu, kiedy będą zupełnie zimne.
Zrywam miętę i dokładnie ją myję. Cukier wsypuję do wrzącej wody, dobrze mieszam do rozpuszczenia cukru. Gorącym syropem zalewam miętę, mieszam przez chwilę, dodaję pokrojoną w plasterki cytrynę, przykrywam i odstawiam na 1 dobę. Następnie przelewam przez sitko, dokładnie wyciskając wszystkie soki i powstały syrop gotuję ok. 30 minut. Gotowy syrop przelewam do wyparzonych słoiczków, odwracam je do góry dnem i trzymam w takiej pozycji do momentu, kiedy będą zupełnie zimne.
SMACZNEGO! :-)
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Sporo tej mięty potrzeba. Ja mam tylko jeden krzaczek na balkonie :(
OdpowiedzUsuńIdealny do herbatki ;)
OdpowiedzUsuńIle taki syrop może stac w słoiczku? Mam w tym roku dwa spore krzaki mięty w swoim ogrodzie, tak więc chętnie bym taki syrop przyrządziła. Ale zastanawiam sie czy wytrzyma do zimy. Stanowiłby wtedy przyjemne przypomnienie lata :)
OdpowiedzUsuńAktualnie często wrzucam do herbatki świeży liść mięty. Herbata nabiera wtedy delikatnego miętowego posmaku.
Wypróbowałam i u mnie sprawdza się w kilku wersjach
OdpowiedzUsuńdo deserów
do kawy
jak również i do drinków
Uwielbiam go w wersji do kawy, szczególnie w lecie do kawy mrożonej. Kawa jest jeszce bardziej orzeźwiająca i nabiera świetnego aromatu :)
Oczywiście jeśli jest podana w ladnym kubeczku:
http://www.biuroprasowe.pl/artykuly/729/w-czym-i-jak-podawac-kawe-gosciom
Jak jest opisane na stronie.