Proste w wykonaniu, pyszne domowe bułeczki, mięciutkie i aromatyczne, wzbogacone dodatkiem maślanki.
SKŁADNIKI (20 bułeczek):
- 500 gram mąki pszennej
- 25 gram drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 350 gram naturalnej maślanki
- łyżeczka soli
- ziarna słonecznika (ok. 2 garście)
- woda do posmarowania bułeczek
- 500 gram mąki pszennej
- 25 gram drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 350 gram naturalnej maślanki
- łyżeczka soli
- ziarna słonecznika (ok. 2 garście)
- woda do posmarowania bułeczek
Przygotowuję rozczyn - drożdże łączę z cukrem, 2 łyżkami maślanki i 1 łyżką mąki. Odstawiam na ok. 10 minut. Po tym czasie dodaję mąkę, sól, maślankę, słonecznik i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Po tym czasie szybko raz jeszcze wyrabiam ciasto i formuję małe, spłaszczone nieco kulki. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia, tym razem na ok. 45 minut. Po tym czasie smaruję wodą i piekę 20 minut (grzałki góra/dół) w temp. 190 ' C.
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Super bułeczki ;)
OdpowiedzUsuńDomowe wypieki zdecydowanie najlepiej smakują. Trochę czasu ich zrobienie zabiera ale warto :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za pieczywem typowo sklepowym, więc ten przepis jest totalnie dla mnie! Akurat mam w domu maślankę, więc go koniecznie wypróbuję. Bułeczki na zdjęciach prezentują się smakowicie. Przepis bardzo fajnie rozpisany. Dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuń