Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe z mocno kawową nutką - zapraszam serdecznie!
SKŁADNIKI:
- 230 gr mąki pszennej
- 200 gr cukru
- 2 duże łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 2 jaja
- 240 ml maślanki naturalnej
- 120 ml oleju
- 0.5 szklanki mocnej kawy
W jednym naczyniu łączę jajka, maślankę i olej.
W drugim mieszam ze sobą mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.
Mokre składniki wlewam do suchych, mieszam i dolewam kawę. Dokładnie całość łączę, przelewam do formy i piekę ok. 45 minut w temp. 175 ' C (góra dół).
O tak moje smaki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste czekoladowe ciasta ;)
OdpowiedzUsuńNie ma lepszych ciast niż takie mocno czekoladowe ciasta, a wersja z kawą jest fantastyczna:)
OdpowiedzUsuń