Idealne na Tłusty Czwartek, choć nie tylko - zapraszam na pyszne chrusty!
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka octu
- 180 gr śmietany 12%
dodatkowo:
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania
Mąkę mieszam z żółtkami, cukrem, solą, octem i śmietaną. Tworzę kulę, którą wykładam na stolnicy i zbijam drewnianym wałkiem. Kiedy zbiję ciasto całkowicie, na nowo tworzę kulę i nadal zbijam - zajmuje to ok. 10 minut. Następnie ciasto cienko rozwałkowuję i wycinam prostokąty o rozmiarze ok. 7 cm x 3 cm. Każdy prostokąt nacinam na środku i przeciągam jeden koniec.
Smażę na rozgrzanym tłuszczu ok. 2 min. z każdej strony. Wystudzone faworki posypuję cukrem pudrem.
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Ostatnio faworki robiłam jak byłam mała. Z chęcią bym do tego wróciła, ponieważ je uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuńw tłusty czwartek to chyba z kilogram faworków wchłonęłam xD ale już spaliłam, oj dlugo biegałam
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuń