23.01.2021

Prosta i szybka babka

 ... a w dodatku babka dwukolorowa - zapraszam serdecznie!




SKŁADNIKI (okrągła forma o średnicy 20 cm):
- 1 szklanka mąki ryżowej *
- 5 jaj (mogą być również 4 duże)
- 1 kisiel cytrynowy (proszek)
- 1 kisiel truskawkowy (proszek)
- 50 gr mąki kukurydzianej *
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki erytrolu/ ksylitolu *
- 180 ml rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego *

* mąkę ryżową i kukurydzianą można zastąpić mąką pszenną, zamiast ksylitolu można użyć zwykły cukier, a zamiast oleju kokosowego użyć można olej słonecznikowy lub rzepakowy (przedstawiony powyżej oryginalny przepis jest przepisem zdrowszym i dietetycznym i takie właśnie przepisy znajdziecie w książce "Zdrowo, słodko, z miłością :-) )

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli. Powoli wsypujemy słodzidło i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, na przemian z tłuszczem, i miksujemy na małych obrotach, dosypując stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Masę dzielimy na 2 równe części, do jednej dodajemy kisiel cytrynowy, do drugiej truskawkowy. Każdą część dokładnie mieszamy. Na blachę wylewamy masę jedną na drugą.. Pieczemy 50 minut w temp. 170 ' C (grzałki góra dół).
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.



SMACZNEGO! :-) 


Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) 

1 komentarz:

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!