Pyszne, domowe bułeczki z płatkami owsianymi - zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 500 gram mąki pszennej
- 500 gram mąki pszennej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 20 gram świeżych drożdży
- 300 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 20 gram świeżych drożdży
- 300 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- płatki owsiane do posypania bułeczek
- 2 łyżki mleka + 2 łyżki oleju (do posmarowania bułeczek przed ich pieczeniem)
- 2 łyżki mleka + 2 łyżki oleju (do posmarowania bułeczek przed ich pieczeniem)
Przygotowuję rozczyn - drożdże łączę z cukrem, 1 łyżką mąki oraz 1 łyżką wody. Odstawiam na ok. 10 minut. Po tym czasie dodaję mąkę, płatki, sól, wodę i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Po tym czasie szybko raz jeszcze wyrabiam ciasto i wykładam na blachę, formując małe, okrągłe kulki, które lekko spłaszczam. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia, tym razem na ok. 45 minut. Po tym czasie smaruję bułki mlekiem z olejem, posypuję płatkami owsianymi i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 195 'C. Piekę 20 minut (grzałki góra/dół).
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Wyglądają pysznie ;)
OdpowiedzUsuńMoim jedynym problemem przed zabraniem się za takie wypieki jest permanentny brak drożdży w domu :D
OdpowiedzUsuńOj smakowicie wyglądają :) Chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńHey dear! Loved your post and allready followed your blog, i want invite you to visit and follow my blog back <3
OdpowiedzUsuńwww.pimentamaisdoce.blogspot.com
bardzo dobre bułeczki, dzięki płatkom są bardzo chrupiące. polecam też zrobić bułki bezglutenowe z mąką kokosową lub migdałową :)
OdpowiedzUsuń