Pyszne, puszyste ciasto z kakaowym biszkoptem, budyniową masą i polewą z mleka w proszku - jest naprawdę smakowicie! ;-)
SKŁADNIKI:
biszkopt kakaowy:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki białego cukru
- niepełna 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka ubijam na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, a następnie żółtka. Następnie wsypuję przesianą mąkę, kakao i całość delikatnie łączę ze sobą.
Ciasto wlewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (papier wykładam tylko na dno). Piekę ok. 40 minut w temp. 160 ' C (grzałki góra-dół). Po upieczeniu wyciągam ciasto i zrzucam je z formą z wysokości ok. 30 cm. Umieszczam z powrotem w wyłączonym piekarniku i studzę przy otwartych drzwiczkach.
masa budyniowa:
- 600 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 gr)
- ok. 200 gr masła
Z 600 ml mleka odlewam ok. 1/3 szklanki mleka i dokładnie mieszam w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowuję z cukrem - kiedy mleko zaczyna kipieć, wlewam mleko z budyniem i gotuję całość przez chwilkę na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Odstawiam z ognia. Do jeszcze ciepłego gotowego budyniu dodaję w małych kawałkach masło, dokładnie cały czas mieszając. Powstałą masę przykrywam folią i odstawiam do całkowitego wystudzenia.
polewa z mleka w proszku (na biszkopty):
- 200 gr masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2 szklanki mleka w proszku
- 1 łyżka kakao
Zagotowuję wodę, cukier i masło. Do jeszcze ciepłej masy dodaję mleko w proszku, szybko i dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki (na szczęście tak szybko się nie tworzą). Następnie masę dzielę na dwie części, do jednej dodaję 1 łyżkę kakao, do drugiej 1 łyżkę mleka w proszku.
WYKONANIE:
Upieczony i wystudzony biszkopt dzielę wzdłuż na pół (biszkopt można upiec dzień wcześniej). Nasączam chłodną pocukrowaną herbatą z dodatkiem cytryny. Na pierwszy blat wykładam połowę masy budyniowej, przykrywam drugim blatem, na to pozostałość masy.
W drugą masę wkładam biszkopty przekrojone na pół, pociętą stroną do dołu. Ciasto na ok. 30 minut odstawiam do lodówki, a następnie polewam je masą, na przemian raz jasną, raz ciemną polewą. Gotowe ciasto wstawiam do lodówki na minimum 2 godziny. Później przechowuję w chłodnym miejscu, niekoniecznie w lodówce.
SMACZNEGO! ;-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Widzę tu same smakołyki! :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie <3!
OdpowiedzUsuń