29.12.2020

Puszyste ciasto góra lodowa

Pyszne, puszyste ciasto z kakaowym biszkoptem, budyniową masą i polewą z mleka w proszku - jest naprawdę smakowicie! ;-)


SKŁADNIKI:
biszkopt kakaowy:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki białego cukru 
- niepełna 3/4 szklanki mąki pszennej 
- 1 łyżka kakao
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka ubijam na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, a następnie żółtka. Następnie wsypuję przesianą mąkę, kakao i całość delikatnie łączę ze sobą. 
Ciasto wlewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (papier wykładam tylko na dno). Piekę ok. 40 minut w temp. 160 ' C (grzałki góra-dół). Po upieczeniu wyciągam ciasto i zrzucam je z formą z wysokości ok. 30 cm. Umieszczam z powrotem w wyłączonym piekarniku i studzę przy otwartych drzwiczkach. 

masa budyniowa:
- 600 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 gr)
- ok. 200 gr masła 

Z 600 ml mleka odlewam ok. 1/3 szklanki mleka i dokładnie mieszam w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowuję z cukrem - kiedy mleko zaczyna kipieć, wlewam mleko z budyniem i gotuję całość przez chwilkę na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Odstawiam z ognia. Do jeszcze ciepłego gotowego budyniu dodaję w małych kawałkach masło, dokładnie cały czas mieszając. Powstałą masę przykrywam folią i odstawiam do całkowitego wystudzenia.

polewa z mleka w proszku (na biszkopty):
- 200 gr masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2 szklanki mleka w proszku
- 1 łyżka kakao

Zagotowuję wodę, cukier i masło. Do jeszcze ciepłej masy dodaję mleko w proszku, szybko i dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki (na szczęście tak szybko się nie tworzą). Następnie masę dzielę na dwie części, do jednej dodaję 1 łyżkę kakao, do drugiej 1 łyżkę mleka w proszku.

WYKONANIE:
Upieczony i wystudzony biszkopt dzielę wzdłuż na pół (biszkopt można upiec dzień wcześniej). Nasączam chłodną pocukrowaną herbatą z dodatkiem cytryny.  Na pierwszy blat wykładam połowę masy budyniowej, przykrywam drugim blatem, na to pozostałość masy. 
drugą masę wkładam biszkopty przekrojone na pół, pociętą stroną do dołu. Ciasto na ok. 30 minut odstawiam do lodówki, a następnie polewam je masą, na przemian raz jasną, raz ciemną polewą. Gotowe ciasto wstawiam do lodówki na minimum 2 godziny. Później przechowuję w chłodnym miejscu, niekoniecznie w lodówce.
 


SMACZNEGO! ;-)



* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) 

2 komentarze:

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!