Babka czarno - biała z polewą czekoladową - zapraszam serdecznie!
SKŁADNIKI:
- 50 dag mąki pszennej
- 40 dag cukru
- 15 dag masła
- 4 jaja
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Masło roztapiam. Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę, a następnie łączę ze śmietaną i roztopionym, schłodzonym tłuszczem. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do pozostałych składników. Powstałą masę dzielę na 2 części, do jednej dodaję 1 łyżkę kakao.
Ciasto wykładam na przemian na blaszce. Piekę 60 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra/dół).
SMACZNEGO! ;-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Ciekawa dwukolorowa babka ;)
OdpowiedzUsuń