Pyszne, proste w wykonaniu ciasto drożdżowe z kruszonką. Zapraszam!
SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 26 cm):
- 400 gr mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 30 gr drożdży
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- 100 gr roztopionego masła
- 70 gr cukru
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 30 gr drożdży
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- 100 gr roztopionego masła
- 70 gr cukru
kruszonka:
- 100 gr mąki pszennej
- 50 gr masła
- 40 gr cukru
Przygotowuję rozczyn: łączę ze sobą drożdże, 4 łyżki ciepłego mleka, 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru, szczyptę soli. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 7 minut, aż pojawią się drobne pęcherzyki. Następnie dodaję cukier, jaja, mąkę, pozostałe ciepłe mleko i roztopione masło. Dokładnie wyrabiam, napowietrzając ciasto, a następnie odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 1,5 - 2 godz. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładam na blachę i pozostawiam jeszcze ok. 30 minut. W tym czasie przygotowuję kruszonkę, łącząc ze sobą mąkę, masło i cukier - kawałeczkami układam na cieście. Ciasto wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 'C. Piekę ok. 45 minut (grzałki góra-dół).
Ciasto jest przepyszne!
SMACZNEGO! ;-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Kruszonka najsmaczniejsza :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta drożdżowe <3 Jeszcze szklanka mleka i mniam :D
OdpowiedzUsuńWOW, to jest ciasto!
OdpowiedzUsuńProste, szybkie i smaczne :)
OdpowiedzUsuń