Smakowite ciasto z bezą, malinami i kruszonką - zapraszam serdecznie!

kruchy spód:
- 300 gr mąki pszennej
- 100 gr cukru
- 80 gr masła
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mały cukier waniliowy
- kilka kropli oliwy z oliwek do pokropienia rozłożonego już na blaszce ciasta
- świeże maliny
beza:
- 3 białka
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- szczypta soli
kruszonka:
- 1500 gr mąki pszennej
- 50 gr płatków owsianych
- 100 gr cukru
- 100 gr masła
Łączę ze sobą mąkę, cukier, masło, żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Powstałe ciasto wykładam na blaszkę, skrapiam oliwą i podpiekam ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 ' C (grzałki góra/dół).
W tym czasie, kiedy podpieka się kruchy spód, przygotowuję bezę - miksuję na najwyższych obrotach białka ze szczyptą soli i z cukrem. Kiedy masa jest już całkowicie sztywna i błyszcząca, wykładam na podpieczony spód maliny, na to sztywną pianę, a na nią kruszonkę, czyli kawałeczki ciasta stworzonego z mąki, płatków, cukru i masła.
Całość piekę jeszcze ok. 25 minut w temp. 175 ' C (grzałki góra/ dół).

- 100 gr cukru
- 100 gr masła
Łączę ze sobą mąkę, cukier, masło, żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Powstałe ciasto wykładam na blaszkę, skrapiam oliwą i podpiekam ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 ' C (grzałki góra/dół).
W tym czasie, kiedy podpieka się kruchy spód, przygotowuję bezę - miksuję na najwyższych obrotach białka ze szczyptą soli i z cukrem. Kiedy masa jest już całkowicie sztywna i błyszcząca, wykładam na podpieczony spód maliny, na to sztywną pianę, a na nią kruszonkę, czyli kawałeczki ciasta stworzonego z mąki, płatków, cukru i masła.
Całość piekę jeszcze ok. 25 minut w temp. 175 ' C (grzałki góra/ dół).

SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
gramów kochana nie gram !!!!
OdpowiedzUsuńSuper beza :)
OdpowiedzUsuń