26.09.2020

Pyszne ciasto z malinami, bezą i kruszonką

Smakowite ciasto z bezą, malinami i kruszonką - zapraszam serdecznie! 

Pyszne ciasto z malinami, bezą i kruszonką

SKŁADNIKI:
kruchy spód:
- 300 gr mąki pszennej
- 100 gr cukru
- 80 gr masła
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mały cukier waniliowy
- kilka kropli oliwy z oliwek do pokropienia rozłożonego już na blaszce ciasta

- świeże maliny

beza:
- 3 białka
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- szczypta soli

kruszonka:
- 1500 gr mąki pszennej
- 50 gr płatków owsianych
- 100 gr cukru
- 100 gr masła

Łączę ze sobą mąkę, cukier, masło, żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Powstałe ciasto wykładam na blaszkę, skrapiam oliwą i podpiekam ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 ' C (grzałki góra/dół).
W tym czasie, kiedy podpieka się kruchy spód, przygotowuję bezę - miksuję na najwyższych obrotach białka ze szczyptą soli i z cukrem. Kiedy masa jest już całkowicie sztywna i błyszcząca, wykładam na podpieczony spód maliny, na to sztywną pianę, a na nią kruszonkę, czyli kawałeczki ciasta stworzonego z mąki, płatków, cukru i masła.
Całość piekę jeszcze ok. 25 minut w temp. 175 ' C (grzałki góra/ dół).

Pyszne ciasto z malinami, bezą i kruszonką

SMACZNEGO! :-)

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

2 komentarze:

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!