29.09.2020

Malinowa chmurka - pyszne ciasto z galaretką, bezą i bitą śmietana

Zapraszam na przepyszne ciasto z malinami i bezą!

SKŁADNIKI:
Spód:
- okrągłe biszkopty

Warstwa galaretkowo- malinowa:
- 2 galaretki malinowe
- 2,5 szklanki gorącej wody
- ok. 500 gr malin (użyłam malin mrożonych)

Warstwa śmietankowa:
- 500 ml śmietanki 30 lub 36%
- 250 gr serka mascarpone
- 2 łyżki drobnego cukru

Beza:
- 4 białka
- szczypta soli
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Biszkopty wykładam na spód blaszki.

Przygotowuję warstwę galaretkową:

Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie. Kiedy są chłodne i pomału zaczynają tężeć, dodaję do nich maliny. Uwaga - dodanie mrożonych malin przyspiesza tężenie galaretki, więc kiedy tylko widzę, że jest już wystarczająco gęsta, wylewam ją na rozłożone biszkopty. Ciasto wkładam do lodówki i w tym czasie

przygotowuję warstwę śmietankową:
Dobrze schłodzoną śmietankę miksuję z cukrem, pod koniec dodając mascarpone. Gotową masę wykładam na dobrze już stężoną warstwę galaretkowo- malinową i ponownie umieszczam ciasto do lodówki.

Przygotowuję bezę:
Do szklanej miski wbijam białka, dodaję szczyptę soli i zaczynam ubijanie. Kiedy białka połączą się ze sobą, stopniowo, małymi partiami dodaję cukier. Po koniec, kiedy piana jest już ubita na sztywno, dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Sztywną masę białkową wykładam na papier do pieczenia na odrysowanym kole o wielkości blaszki. Masę układam kleksami, aby powstały po upieczeniu fantazyjne góry-doliny. Piekę/ suszę  w temp. ok. 140 ' C przez ok. 80-90 minut, pod koniec zmniejszając temperaturę do ok. 90 ' C (termoobieg). Chłodną bezę delikatnie przekładam na wierzch ciasta i całość przechowuję w lodówce.

Malinowa chmurka - pyszne ciasto z galaretką, bezą i bitą śmietana

SMACZNEGO! ;-)

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)


4 komentarze:

  1. Pytanie odnośnie średnicy formy do ciasta - przeczytałam cały przepis dokładnie, bo planuję niebawem zrobić te pyszności, ale nigdzie nie ma wspomnianej średnicy blaszki :) Będę wdzięczna za informację. Z góry dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!