Pyszne, przyjemnie kruche rogaliki z wyśmienitym masłem orzechowym - zapraszam!
SKŁADNIKI (16 dużych rogali):
- 50 gr drożdży
- 4 łyżki cukru
- 250 ml śmietany 12%
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła (ewentualnie margaryny do pieczenia)
- 2 żółtka
Polewa:
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki masła orzechowego
Mieszam dokładnie drożdże, cukier, śmietanę i 1 łyżkę mąki. Odstawiam pod przykryciem do czasu podwojenia objętości.
Na stolnicy łączę ze sobą mąkę, pokrojone w kosteczkę masło, żółtka i gotowy, drożdżowy rozczyn. Dokładnie wyrabiam ciasto, tworząc gładką, dużą kulę. Dzielę ją na 2 kule - każdą z nich rozwałkowuję i kroję na 8 części/ trójkątów (kroję dokładnie tak samo, jak okrągłą pizzę). Na każdy trójkąt nakładam łyżeczką masło orzechowe i zwijam w kształt rogalika.
Wykładam na blachę i piekę ok. 18 minut w temp. 170'C (termoobieg) lub 190 'C (grzałki góra/dół).
Upieczone i lekko przestudzone polewam przygotowaną ciepłą polewą czekoladowo/ orzechową.
SMACZNEGO! :-)
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Pycha :)
OdpowiedzUsuń