16.06.2020

Rogale krucho - drożdżowe z masłem orzechowym

Pyszne, przyjemnie kruche rogaliki z wyśmienitym masłem orzechowym - zapraszam!

Rogale krucho - drożdżowe z masłem orzechowym


SKŁADNIKI  (16 dużych rogali):
- 50 gr drożdży
- 4 łyżki cukru
- 250 ml śmietany 12%
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła (ewentualnie margaryny do pieczenia)
- 2 żółtka

Polewa:
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki masła orzechowego

Mieszam dokładnie drożdże, cukier, śmietanę i 1 łyżkę mąki. Odstawiam pod przykryciem do czasu podwojenia objętości. 
Na stolnicy łączę ze sobą mąkę, pokrojone w kosteczkę masło, żółtka i gotowy, drożdżowy rozczyn. Dokładnie wyrabiam ciasto, tworząc gładką, dużą kulę. Dzielę ją na 2 kule - każdą z nich rozwałkowuję i kroję na 8 części/ trójkątów (kroję dokładnie tak samo, jak okrągłą pizzę). Na każdy trójkąt nakładam łyżeczką masło orzechowe i zwijam w kształt rogalika.
Wykładam na blachę i piekę ok. 18 minut w temp. 170'C (termoobieg) lub 190 'C (grzałki góra/dół). 
Upieczone i lekko przestudzone polewam przygotowaną ciepłą polewą czekoladowo/ orzechową.


SMACZNEGO! :-)

Rogale krucho - drożdżowe z masłem orzechowym

Rogale krucho - drożdżowe z masłem orzechowym

Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

1 komentarz:

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!