20.06.2020

Pyszne ciasto z truskawkami, bezą i bitą śmietaną

Wyśmienite ciasto, wprost rozpływające się w ustach - zapraszam!

Ciasto bardzo podobne jest do truskawkowej chmurki, można nawet rzec, że jest to jej nieco uboższa krewna; ciasto równie smaczne i po prostu przepyszne.

SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 25 cm):
Spód:
- jasne herbatniki

Warstwa galaretkowo- truskawkowa:
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 szklanki gorącej wody
- ok. 350 gr truskawek 

Warstwa śmietankowa:
- 400 ml śmietanki 30% 
- 2 łyżki drobnego cukru

Beza:
- 2 białka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Herbatniki wykładam na spód blaszki, na nie pokrojone truskawki.

Przygotowuję warstwę galaretkową:
Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie. Kiedy galaretka jest już chłodna, umieszczam ją do lodówki. Tężejącą wylewam na truskawki. Ciasto wkładam do lodówki i w tym czasie

przygotowuję warstwę śmietankową:
Dobrze schłodzoną śmietankę miksuję z cukrem. Gotową masę wykładam na dobrze już stężoną warstwę galaretkowo- truskawkową i ponownie umieszczam ciasto do lodówki.

Przygotowuję bezę:
Do szklanej miski wbijam białka, dodaję szczyptę soli i zaczynam ubijanie. Kiedy białka połączą się ze sobą, stopniowo, małymi partiami dodaję cukier. Po koniec, kiedy piana jest już ubita na sztywno, dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Sztywną masę białkową wykładam na papier do pieczenia na odrysowanym kole o wielkości blaszki. Piekę/ suszę  w temp. ok. 140 ' C przez ok. 80 minut, pod koniec zmniejszając temperaturę do ok. 90 ' C (termoobieg). Chłodną bezę delikatnie przekładam na wierzch ciasta i całość przechowuję w lodówce.


SMACZNEGO! :-)


Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

3 komentarze:

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!