Pyszny syrop z mięty, który świetnie smakuje dodawany do herbaty, do kawy (wyjątkowo oryginalny smak!), a także do nasączania biszkoptu czy też polewania lodów.
SKŁADNIKI:
- 60 długich gałązek mięty
- 3 litry wody*
- ok.1 kg cukru (może być troszkę mniej)
- 2 cytryny
* można przygotować syrop z 4 litrów wody - będzie wtedy nieco delikatniejszy, ale nadal przyjemnie miętowy i smaczny
Zrywam miętę i dokładnie ją myję. Cukier wsypuję do wrzącej wody, dobrze mieszam do rozpuszczenia cukru. Gorącym syropem zalewam miętę, mieszam przez chwilę, dodaję pokrojoną w plasterki cytrynę, przykrywam i odstawiam na 1 dobę. Po tym czasie przelewam przez sitko, dokładnie wyciskając wszystkie soki i powstały syrop gotuję przez ok. 30 minut. Przelewam do wyparzonych słoiczków, odwracam je do góry dnem i trzymam w takiej pozycji do momentu, kiedy będą zupełnie zimne.
* można przygotować syrop z 4 litrów wody - będzie wtedy nieco delikatniejszy, ale nadal przyjemnie miętowy i smaczny
Zrywam miętę i dokładnie ją myję. Cukier wsypuję do wrzącej wody, dobrze mieszam do rozpuszczenia cukru. Gorącym syropem zalewam miętę, mieszam przez chwilę, dodaję pokrojoną w plasterki cytrynę, przykrywam i odstawiam na 1 dobę. Po tym czasie przelewam przez sitko, dokładnie wyciskając wszystkie soki i powstały syrop gotuję przez ok. 30 minut. Przelewam do wyparzonych słoiczków, odwracam je do góry dnem i trzymam w takiej pozycji do momentu, kiedy będą zupełnie zimne.
SMACZNEGO! ;-)
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!