24.05.2020

Syrop z mięty

Pyszny syrop z mięty, który świetnie smakuje dodawany do herbaty, do kawy (wyjątkowo oryginalny smak!), a także do nasączania biszkoptu czy też polewania lodów.

prosty syrop z mięty

SKŁADNIKI:
- 60 długich gałązek mięty
- 3 litry wody*
- ok.1 kg cukru (może być troszkę mniej)
- 2 cytryny

* można przygotować syrop z 4 litrów wody - będzie wtedy nieco delikatniejszy, ale nadal przyjemnie miętowy i smaczny

Zrywam miętę i dokładnie ją myję. Cukier wsypuję do wrzącej wody, dobrze mieszam do rozpuszczenia cukru. Gorącym syropem zalewam miętę, mieszam przez chwilę, dodaję pokrojoną w plasterki cytrynę, przykrywam i odstawiam na 1 dobę. Po tym czasie przelewam przez sitko, dokładnie wyciskając wszystkie soki i powstały syrop gotuję przez ok. 30 minut. Przelewam do wyparzonych słoiczków, odwracam je do góry dnem i trzymam w takiej pozycji do momentu, kiedy będą zupełnie zimne.

prosty syrop z mięty

SMACZNEGO! ;-)

Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!