15.05.2020

Najlepsze rogaliki drożdżowe

Świetne rogaliki, idealne do filiżanki aromatycznej kawy - zapraszam do wykonania!

Najlepsze rogaliki drożdżowe
SKŁADNIKI  (32 rogale):
- 50 gr drożdży
- 1 łyżka cukru
- 250 ml śmietany 12%
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 2 żółtka

Mieszam dokładnie drożdże, cukier, śmietanę i 1 łyżkę mąki. Odstawiam pod przykryciem do czasu podwojenia objętości. 
Na stolnicy łączę ze sobą mąkę, pokrojone w kosteczkę masło, żółtka i gotowy, drożdżowy rozczyn. Dokładnie wyrabiam ciasto, tworząc gładką, dużą kulę. Dzielę ją na 4 mniejsze kule - każdą z nich rozwałkowuję i kroję na 8 części/ trójkątów (kroję dokładnie tak samo, jak okrągłą pizzę). Na każdy trójkąt nakładam łyżeczką ulubioną marmoladę i zwijam w kształt rogalika.
Wykładam na blachę i piekę 15 minut w temp. 170'C (termoobieg) lub 190 'C (grzałki góra/dół). 


Najlepsze rogaliki drożdżowe

SMACZNEGO! :-)

Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!