08.04.2020

Prosta babka czarno - biała z olejem

Prosta i szybka w wykonaniu babka marmurkowa, idealna na świąteczny stół, czy też do podjadania do kawy czy herbaty. Zapraszam!

babka marmurkowa


SKŁADNIKI:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 350 gr mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2/3 szklanki oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao

W misie miksuję jaja z cukrem. Kiedy powstanie puszysta masa, dodaję mleko, a następnie stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z olejem.
2/3 gotowej masy przelewam do formy, do pozostałej dodaję łyżeczkę kakao, mieszam i wylewam na masę w formie. Piekę ok. 45 minut w temp. 175 ' C (grzałki góra/dół) w okrągłej formie z kominem. Po upieczeniu studzę w uchylonym piekarniku.
Chłodną babkę posypuję cukrem pudrem, polewam czekoladą (3 kostki + 2 łyżki mleka) lub lukrem.

babka marmurkowa

SMACZNEGO! :-)

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

2 komentarze:

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!