Puszyste, idealnie wilgotne, wprost rozpływające się w ustach - zapraszam na najlepsze i najprostsze ciasto marchewkowe!

SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 24 cm):
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 mały cukier waniliowy
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 3 jajka
- 2 szklanki startej marchewki
W jednym naczyniu łączę ze sobą wszystkie suche składniki, w drugim ubijam lekko jaja ze szczyptą soli i olejem. Do suchych składników wlewam masę jajeczną, delikatnie mieszam, dodaję startą marchew, całość łączę i przelewam na blachę.
Piekę ok. 50 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra/ dół).

SMACZNEGO!
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Dawno nie jadłam takiego ciasta marchewkowego - a kiedyś robiłam i było pyszne!
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam i mi nie wyszło, więc skorzystam z Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie proste ciasta :) Chyba czas zrobić takie na weekend.
OdpowiedzUsuńBeznadziejny przepis skosztowalam i musialam wypluć...kitowate z posmakiem sody i mało słodkie...bo w przepisie nie ma cukru
OdpowiedzUsuńWypróbowałam i muszę przyznać - rewelacja! Łatwe, szybkie, nieskomplikowane w przygotowaniu ciasto. Przepyszne i niedrogie. Polecam wszystkim!
OdpowiedzUsuńDziś robiłam ciasto marchewkowe pierwszy raz jak dla mnie to rewelacja 🙂pysznie ,szybko i tanio.Polecam
OdpowiedzUsuń