30.04.2020

Najlepsze i najprostsze ciasto marchewkowe

Puszyste, idealnie wilgotne, wprost rozpływające się w ustach - zapraszam na najlepsze i najprostsze ciasto marchewkowe!




SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 24 cm):
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 mały cukier waniliowy
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 3 jajka
- 2 szklanki startej marchewki

W jednym naczyniu łączę ze sobą wszystkie suche składniki, w drugim ubijam lekko jaja ze szczyptą soli i olejem. Do suchych składników wlewam masę jajeczną, delikatnie mieszam, dodaję startą marchew, całość łączę i przelewam na blachę.
Piekę ok. 50 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra/ dół).


SMACZNEGO!

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)



2 komentarze:

  1. Dawno nie jadłam takiego ciasta marchewkowego - a kiedyś robiłam i było pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio robiłam i mi nie wyszło, więc skorzystam z Twojego przepisu!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!