Puszyste, idealnie wilgotne, wprost rozpływające się w ustach - zapraszam na najlepsze i najprostsze ciasto marchewkowe!
![Najlepsze i najprostsze ciasto marchewkowe](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi8-ZFBD3g8-BCAuBG1dGTCPvpHssQrwFQQmH7-gSPmOTqenHZGkqgh90mTHJ7v4SeV9eopiFzMosVRLlkTISH42ViaCWR_hNo0yx7DZi6wzpAI2yA3ySlKwuXKHQHgUXjCBv_shLB86aI/s640/IMG_2745.jpg)
SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 24 cm):
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 mały cukier waniliowy
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 3 jajka
- 2 szklanki startej marchewki
W jednym naczyniu łączę ze sobą wszystkie suche składniki, w drugim ubijam lekko jaja ze szczyptą soli i olejem. Do suchych składników wlewam masę jajeczną, delikatnie mieszam, dodaję startą marchew, całość łączę i przelewam na blachę.
Piekę ok. 50 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra/ dół).
![Najlepsze i najprostsze ciasto marchewkowe](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiZwa60pvXGNpUd3spSsicLd2IFE4ggZZH0KVAnpkUUktwM97jbd85CzfNS4Bndcbv4aaJ5Oj2YmkhsgCY83LJF4ji17oDFyZz4rZCq3zEW_ofhscJJVtTaDX2HxT5rUfwZPylS4SozUcc/s640/IMG_2744.jpg)
SMACZNEGO!
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Dawno nie jadłam takiego ciasta marchewkowego - a kiedyś robiłam i było pyszne!
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam i mi nie wyszło, więc skorzystam z Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie proste ciasta :) Chyba czas zrobić takie na weekend.
OdpowiedzUsuńBeznadziejny przepis skosztowalam i musialam wypluć...kitowate z posmakiem sody i mało słodkie...bo w przepisie nie ma cukru
OdpowiedzUsuńWypróbowałam i muszę przyznać - rewelacja! Łatwe, szybkie, nieskomplikowane w przygotowaniu ciasto. Przepyszne i niedrogie. Polecam wszystkim!
OdpowiedzUsuńDziś robiłam ciasto marchewkowe pierwszy raz jak dla mnie to rewelacja 🙂pysznie ,szybko i tanio.Polecam
OdpowiedzUsuń