06.04.2020

Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli, z serkiem mascarpone i bitą śmietaną (ciasto bez mąki)

Mocno czekoladowe ciasto, w którym w ogóle nie wyczujecie smaku czerwonej fasoli!

ciasto bez mąki
SKŁADNIKI:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 4 jajka
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki drobnego cukru

dodatkowo:
- 1 kubeczek śmietanki 30%
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- kawałki gorzkiej czekolady
- orzechy włoskie i nerkowca

Fasolę odcedzam z zalewy, a następnie dokładnie ją blenderuję. Następnie miksują ją z jajami, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, mąką ziemniaczaną oraz cukrem. Wlewam do formy i piekę ok. 40 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra/ dół).

Przestudzone ciasto dekoruję ubitą masą z mascarpone i śmietanką (miksuję je razem z cukrem), na końcu posypuję kawałkami czekolady i orzechami.


SMACZNEGO! :-)

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

3 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie, jestem ciekawa jak smakuje, bo jeszcze nigdy nie jadłam cista z fasoli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A potem hop na matę do ćwiczeń :D

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!