Mocno czekoladowe ciasto, w którym w ogóle nie wyczujecie smaku czerwonej fasoli!
![Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli ciasto bez mąki](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjFXOxx1hJN00d7xBTwuBKQjs1gXcr3eAPWsbHJmGIkXO6GMO4dbwDn_mpqFptvhvikwKCAbiegmNgxdpM5m1Uuq6ls3o_loTyPYaI-CJtfer4yX5oSjT0EDjLJR2eqiIGzQl-LilcyAJw/s640/IMG_7794.jpg)
SKŁADNIKI:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 4 jajka
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki drobnego cukru
dodatkowo:
- 1 kubeczek śmietanki 30%
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- kawałki gorzkiej czekolady
- orzechy włoskie i nerkowca
Fasolę odcedzam z zalewy, a następnie dokładnie ją blenderuję. Następnie miksują ją z jajami, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, mąką ziemniaczaną oraz cukrem. Wlewam do formy i piekę ok. 40 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra/ dół).
Przestudzone ciasto dekoruję ubitą masą z mascarpone i śmietanką (miksuję je razem z cukrem), na końcu posypuję kawałkami czekolady i orzechami.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjhGFOSRmjev20p26ru7dr6uhsXVSmZBMUlwL-04cK-jJTAxAfWpbJp-YLAm_SYqIiokkG6wEiW6PG5buGVwBN2usuvcuv9Tjb5LoxRSB4HkFIYbPcKNRkoYzQUO5GQ8FP2Wt-S40X-Rho/s640/IMG_7792.jpg)
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Wygląda przepysznie, jestem ciekawa jak smakuje, bo jeszcze nigdy nie jadłam cista z fasoli :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńA potem hop na matę do ćwiczeń :D
OdpowiedzUsuń