Mocno czekoladowe ciasto, w którym w ogóle nie wyczujecie smaku czerwonej fasoli!
SKŁADNIKI:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 4 jajka
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki drobnego cukru
dodatkowo:
- 1 kubeczek śmietanki 30%
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- kawałki gorzkiej czekolady
- orzechy włoskie i nerkowca
Fasolę odcedzam z zalewy, a następnie dokładnie ją blenderuję. Następnie miksują ją z jajami, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, mąką ziemniaczaną oraz cukrem. Wlewam do formy i piekę ok. 40 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra/ dół).
Przestudzone ciasto dekoruję ubitą masą z mascarpone i śmietanką (miksuję je razem z cukrem), na końcu posypuję kawałkami czekolady i orzechami.
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Wygląda przepysznie, jestem ciekawa jak smakuje, bo jeszcze nigdy nie jadłam cista z fasoli :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńA potem hop na matę do ćwiczeń :D
OdpowiedzUsuń