SKŁADNIKI (3 średnie bochenki):
- ok. 700 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 2 niepełne szklanki ciepłej wody
- 5 łyżek oleju (słonecznikowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek)
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
Do dużej misy wkruszam drożdże, dodaję cukier, sól i trochę wody. Dokładnie mieszam, dobrze rozpuszczając drożdże, a następnie dodaję pozostałe składniki (na przemian wodę z mąką i olejem), podczas mieszania dobrze napowietrzając ciasto.
Gotowe ciasto wykładam na dużą blachę, formując bochenki. Posypuję je czarnuszką, słonecznikiem lub dynią. zostawiam na ok. 15 minut, po czym umieszczam do rozgrzanego piekarnika. Piekę w temp. 200 ' C (grzałki góra/dół) ok. 40 minut.
SMACZNEGO :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Bardzo dobry pomysł na artykuł - myślę, że ten przepis przyda się szczególnie w obecnej sytuacji
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam sama chleba. Kurczę przepis wcale nie wydaje się być taki trudny. Zapiszę go :)
OdpowiedzUsuń