22.03.2020

Najprostszy i najszybszy chleb - chleb bez wyrabiania rozczynu

Najprostszy i najszybszy chlebek, przy którym nie ma potrzeby wyrabiania rozczynu - zapraszam!

Najprostszy i najszybszy chleb

SKŁADNIKI (3 średnie bochenki):
- ok. 700 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 2 niepełne szklanki ciepłej wody
- 5 łyżek oleju (słonecznikowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek)
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru

Do dużej misy wkruszam drożdże, dodaję cukier, sól i trochę wody. Dokładnie mieszam, dobrze rozpuszczając drożdże, a następnie dodaję pozostałe składniki (na przemian wodę z mąką i olejem), podczas mieszania dobrze napowietrzając ciasto. 
Gotowe ciasto wykładam na dużą blachę, formując bochenki. Posypuję je czarnuszką, słonecznikiem lub dynią. zostawiam na ok. 15 minut, po czym umieszczam do rozgrzanego piekarnika. Piekę w temp. 200 ' C (grzałki góra/dół) ok. 40 minut.

Najprostszy i najszybszy chleb

SMACZNEGO :-) 

Najprostszy i najszybszy chleb

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)



2 komentarze:

  1. Bardzo dobry pomysł na artykuł - myślę, że ten przepis przyda się szczególnie w obecnej sytuacji

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie piekłam sama chleba. Kurczę przepis wcale nie wydaje się być taki trudny. Zapiszę go :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!