19.03.2020

Domowy chleb z żurawiną i czarnuszką

Niezwykle sycący, smakowity domowy chleb z żurawiną i czarnuszką - zapraszam!

Domowy chleb z żurawiną i czarnuszką


SKŁADNIKI:
- 700 gram mąki razowej (u mnie jest to dokładnie razowa mąka pszenna do domowego wypieku chleba)
- 25 gram świeżych drożdży
- ok. 500 ml ciepłej wody
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki żurawiny
- 1 łyżeczka cukru
- czarnuszka do posypania


W dużej misie przygotowuję rozczyn: łączę ze sobą drożdże, troszkę wody, łyżkę mąki, cukier. Przykrywam ściereczką na ok. 7-8 minut. Kiedy pojawią się delikatne pęcherzyki, dodaję pozostałe składniki i dokładnie wyrabiam ciasto, dobrze je napowietrzając. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 1,5 h. Po tym czasie przekładam je do naczynia żaroodpornego (w nim najwygodniej się piecze!), smaruję wodą, posypuję czarnuszką i czekam jeszcze ok. 30 minut


Następnie ciasto wkładam do nagranego do 200'C piekarnika, przykrywam i piekę ok. 45 minut (grzałki góra/ dół). Po tym czasie ściągam przykrywkę i piekę jeszcze 25 minut. Gotowy chleb wyciągam z pieca i studzę na kratce.

Domowy chleb z żurawiną i czarnuszką

Domowy chleb z żurawiną i czarnuszką

SMACZNEGO! :-)

Domowy chleb z żurawiną i czarnuszką

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

3 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie :) Ja niestety nie potrafię upiec chleba. Kiedyś próbowałam, ale smakował średnio - jak spód do pizzy a później zrobił się twardy jak kamien :D Na szczęście w naszym sklepiku osiedlowym zawsze mają przepyszny chleb.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!