Niezwykle sycący, smakowity domowy chleb z żurawiną i czarnuszką - zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 700 gram mąki razowej (u mnie jest to dokładnie razowa mąka pszenna do domowego wypieku chleba)
- 25 gram świeżych drożdży
- ok. 500 ml ciepłej wody
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki soli
- 700 gram mąki razowej (u mnie jest to dokładnie razowa mąka pszenna do domowego wypieku chleba)
- 25 gram świeżych drożdży
- ok. 500 ml ciepłej wody
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki żurawiny
- 1 łyżeczka cukru
- czarnuszka do posypania
- 1 łyżeczka cukru
- czarnuszka do posypania
W dużej misie przygotowuję rozczyn: łączę ze sobą drożdże, troszkę wody, łyżkę mąki, cukier. Przykrywam ściereczką na ok. 7-8 minut. Kiedy pojawią się delikatne pęcherzyki, dodaję pozostałe składniki i dokładnie wyrabiam ciasto, dobrze je napowietrzając. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 1,5 h. Po tym czasie przekładam je do naczynia żaroodpornego (w nim najwygodniej się piecze!), smaruję wodą, posypuję czarnuszką i czekam jeszcze ok. 30 minut
Następnie ciasto wkładam do nagranego do 200'C piekarnika, przykrywam i piekę ok. 45 minut (grzałki góra/ dół). Po tym czasie ściągam przykrywkę i piekę jeszcze 25 minut. Gotowy chleb wyciągam z pieca i studzę na kratce.
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Wygląda bardzo pożywnie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Ja niestety nie potrafię upiec chleba. Kiedyś próbowałam, ale smakował średnio - jak spód do pizzy a później zrobił się twardy jak kamien :D Na szczęście w naszym sklepiku osiedlowym zawsze mają przepyszny chleb.
OdpowiedzUsuń