Zapraszam na prosty w wykonaniu, pyszny domowy chlebek!
SKŁADNIKI:
- 750 gram mąki pszennej
- 25 gram świeżych drożdży
- ok. 600 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- słonecznik do posypania
- 750 gram mąki pszennej
- 25 gram świeżych drożdży
- ok. 600 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- słonecznik do posypania
W dużej misie przygotowuję rozczyn: łączę ze sobą drożdże, troszkę wody, łyżkę mąki, cukier. Przykrywam ściereczką na ok. 7-8 minut. Kiedy pojawią się delikatne pęcherzyki, dodaję pozostałe składniki i dokładnie wyrabiam ciasto, dobrze je napowietrzając. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 1,5 h. Po tym czasie przekładam je do naczynia żaroodpornego (w nim najwygodniej się piecze!), smaruję wodą, posypuję słonecznikiem i czekam jeszcze ok. 30 minut
Następnie ciasto wkładam do nagranego do 200'C piekarnika, przykrywam i piekę ok. 45 minut (grzałki góra/ dół). Po tym czasie ściągam przykrywkę i piekę jeszcze 25 minut. Gotowy chleb wyciągam z pieca i studzę na kratce.
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze!
OdpowiedzUsuńDomowy najlepszy! Jak byłam w ciąży to piekłam sobie :)
OdpowiedzUsuńChleb wygląda świetnie! Czy masz może swój ogród, w którym zbierasz potrzebne składniki? Jesteś w stanie pomóc mi w wyborze sekatora do ogrodu? Zastanawiam się nad tym, ale jeszcze chciałbym to przedyskutować z kimś kto się na tym zna
OdpowiedzUsuń