12.02.2020

Najlepsze faworki (chrusty)

Prosty i szybki przepis na faworki - zapraszam!

Najlepsze faworki (chrusty)


SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 4 żółtka
- 1/2 łyżeczki drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka octu
- 180 gr śmietany 12%

dodatkowo:
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania 

Mąkę mieszam z żółtkami, cukrem, solą, octem i śmietaną. Tworzę kulę, którą wykładam na stolnicy i zbijam drewnianym wałkiem. Kiedy zbiję ciasto całkowicie, na nowo tworzę kulę i nadal zbijam - zajmuje to ok. 10 minut. Następnie ciasto cienko rozwałkowuję i wycinam prostokąty o rozm. ok. 7 cm x 3 cm. Każdy prostokąt nacinam na środku i przeciągam jeden koniec. 
Smażę na rozgrzanym tłuszczu ok. 2 min. z każdej strony. Wystudzone faworki posypuję cukrem pudrem.

Najlepsze faworki (chrusty)

SMACZNEGO! :-)

Najlepsze faworki (chrusty)


* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)






















1 komentarz:

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!