SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 4 żółtka
- 1/2 łyżeczki drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka octu
- 180 gr śmietany 12%
dodatkowo:
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania
Mąkę mieszam z żółtkami, cukrem, solą, octem i śmietaną. Tworzę kulę, którą wykładam na stolnicy i zbijam drewnianym wałkiem. Kiedy zbiję ciasto całkowicie, na nowo tworzę kulę i nadal zbijam - zajmuje to ok. 10 minut. Następnie ciasto cienko rozwałkowuję i wycinam prostokąty o rozm. ok. 7 cm x 3 cm. Każdy prostokąt nacinam na środku i przeciągam jeden koniec.
Smażę na rozgrzanym tłuszczu ok. 2 min. z każdej strony. Wystudzone faworki posypuję cukrem pudrem.
Najlepsze faworki (chrusty) |
SMACZNEGO! :-)
Najlepsze faworki (chrusty) |
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Uwielbiam! Ale mam teraz detoks od słodkiego :(
OdpowiedzUsuńCzy potrzebujesz jakiejkolwiek pomocy finansowej? Pieniądze osobiste? Pieniądze z biznesu? Pieniądze z hipoteki? Pieniądze firmy? Finansowanie rolnictwa i projektów? Dajemy pieniądze z oprocentowaniem 2%! Kontakt: (dakany.endre@gmail.com)
OdpowiedzUsuńPilna oferta pieniężna.