24.02.2020

Mocno czekoladowy murzynek na maślance

Smakowity, mocno czekoladowy murzynek, pachnący i aromatyczny - zapraszam!

ciasto czekoladowe


SKŁADNIKI:
- 2 szklanki naturalnej maślanki
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- garść drobno posiekanej czekolady (idealnie sprawdzają się tutaj świąteczne, czekoladowe Mikołaje lub wielkanocne zajączki)

Polewa:  roztopiona tabliczka deserowej czekolady + 2 łyżki mleka

W dużej misce mieszam ze sobą wszystkie składniki, na koniec dodając rozdrobnioną czekoladę, masę przelewam na blaszkę i piekę ok. 45 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra/ dół). Ciasto pięknie rośnie i jest idealne w smaku!

Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto można polać polewą czekoladową.

ciasto czekoladowe

SMACZNEGO! :-)

ciasto czekoladowe

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

2 komentarze:

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!