Smakowity, mocno czekoladowy murzynek, pachnący i aromatyczny - zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki naturalnej maślanki
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- garść drobno posiekanej czekolady (idealnie sprawdzają się tutaj świąteczne, czekoladowe Mikołaje lub wielkanocne zajączki)
Polewa: roztopiona tabliczka deserowej czekolady + 2 łyżki mleka
W dużej misce mieszam ze sobą wszystkie składniki, na koniec dodając rozdrobnioną czekoladę, masę przelewam na blaszkę i piekę ok. 45 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra/ dół). Ciasto pięknie rośnie i jest idealne w smaku!
Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto można polać polewą czekoladową.
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńjakie wspaniałości!
OdpowiedzUsuń