30.12.2019

Pyszny sernik z kajmakiem i orzechami

Pyszny, aksamitny sernik wzbogacony masą kajmakową i orzechami - zapraszam do wypróbowania!

sernik krówka

SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 25 cm):
spód ciasta:
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki drobnego cukru
- 2 żółtka

masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1/2 kostki masła
- 5 całych jajek
- 2 białka (pozostałość po jajkach do spodu ciasta)
- 1 budyń waniliowy

dodatkowo:
- 1/2 puszki kajmaku (ok. 200 gr) + ok. 3 łyżki mleka
- uprażone na patelni orzeszki ziemne + niewielka ilość soli (ilość orzeszków potrzebna do pokrycia sernika lub wg własnych upodobań)


sernik krówka

Przygotowuję ciasto na spód:
Siekam masło, dodaję cukier, mąkę i żółtka. Tworzę kulę, którą chłodzę minimum 30 minut w lodówce, a następnie wykładam ją na spód tortownicy i podpiekam ok. 12 minut w temp. 170 ' C.

Przygotowuję masę serową:
Wszystkie składniki miksuję ze sobą, tj. całe jaja, białka, cukier, budyń, kawałeczki masła i ser. Gotową masę wykładam na podpieczony spód i całość piekę 1 godzinę w temp. 160 ' C (grzałki góra/ dół). Po upieczeniu pozostawiam ciasto w zamkniętym piekarniku przez kolejną godzinę.

Kiedy ciasto jest już chłodne, posypuję je uprażonymi wcześniej orzeszkami, a następnie polewam masą kajmakową (masę wykładam wcześniej do małego garnczka, dodaję niewielką ilość mleka i delikatnie podgrzewam - masa nie jest wówczas taka gęsta i trudna do rozsmarowania).
Ciasto przechowuję w chłodnym miejscu.

sernik krówka

SMACZNEGO! :-) 

sernik krówka

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

5 komentarzy:

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!