Pyszny, aksamitny sernik wzbogacony masą kajmakową i orzechami - zapraszam do wypróbowania!
![Pyszny sernik z kajmakiem i orzechami sernik krówka](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiuqpxCyB0qvXmMbgMFhHuHzahUO-9npw1OHsl6Spogiiod3bBvhZnZFxEP10P-W8za4eQJcT8B_wNctx9aNPzRAy3rRCdaxUEhzZtYwnwj4WCQKkiESSKxitRzWS-_dPDgTqvpouerVLo/s640/IMG_1170.jpg)
SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 25 cm):
spód ciasta:
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki drobnego cukru
- 2 żółtka
masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1/2 kostki masła
- 5 całych jajek
- 2 białka (pozostałość po jajkach do spodu ciasta)
- 1 budyń waniliowy
dodatkowo:
- 1/2 puszki kajmaku (ok. 200 gr) + ok. 3 łyżki mleka
- uprażone na patelni orzeszki ziemne + niewielka ilość soli (ilość orzeszków potrzebna do pokrycia sernika lub wg własnych upodobań)
![Pyszny sernik z kajmakiem i orzechami sernik krówka](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjmZGQYEdDR4pjcjpKcZZm_42gLXlIbxGEh-xBSTCXmfR2cChmAGBiimjsKzWN6oRolHvzUJugqf8jd-G4Ar415WS2RJsom1i6HvxpEpi2ntXpnlra11vZOGFwRPrQKE-3VL8w3t0CulDA/s640/IMG_1169.jpg)
Przygotowuję ciasto na spód:
Siekam masło, dodaję cukier, mąkę i żółtka. Tworzę kulę, którą chłodzę minimum 30 minut w lodówce, a następnie wykładam ją na spód tortownicy i podpiekam ok. 12 minut w temp. 170 ' C.
Siekam masło, dodaję cukier, mąkę i żółtka. Tworzę kulę, którą chłodzę minimum 30 minut w lodówce, a następnie wykładam ją na spód tortownicy i podpiekam ok. 12 minut w temp. 170 ' C.
Przygotowuję masę serową:
Wszystkie składniki miksuję ze sobą, tj. całe jaja, białka, cukier, budyń, kawałeczki masła i ser. Gotową masę wykładam na podpieczony spód i całość piekę 1 godzinę w temp. 160 ' C (grzałki góra/ dół). Po upieczeniu pozostawiam ciasto w zamkniętym piekarniku przez kolejną godzinę.
Wszystkie składniki miksuję ze sobą, tj. całe jaja, białka, cukier, budyń, kawałeczki masła i ser. Gotową masę wykładam na podpieczony spód i całość piekę 1 godzinę w temp. 160 ' C (grzałki góra/ dół). Po upieczeniu pozostawiam ciasto w zamkniętym piekarniku przez kolejną godzinę.
Kiedy ciasto jest już chłodne, posypuję je uprażonymi wcześniej orzeszkami, a następnie polewam masą kajmakową (masę wykładam wcześniej do małego garnczka, dodaję niewielką ilość mleka i delikatnie podgrzewam - masa nie jest wówczas taka gęsta i trudna do rozsmarowania).
Ciasto przechowuję w chłodnym miejscu.
![Pyszny sernik z kajmakiem i orzechami sernik krówka](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxnh1TGe7uqIDHtT2J7cg1p7if6DXNikcLZmxRgvXHMoFiwz6PyQ9Sg0LMvUeUhn7ggIV1bo_m9UlIyDWBeKyGaE6HwNbvOJ6pbZ-jBmVRWBhC81rK5o6e_F9ZYuTS62miuSjjj_ypyDA/s640/IMG_1172.jpg)
SMACZNEGO! :-)
![Pyszny sernik z kajmakiem i orzechami sernik krówka](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj8dxLj-iCa63LslC8jWfV_gYv2xOMlrHfyWBtqlmtUAYjuYHnbzHsKSPfQeiFn_ZbyJw-bO3i9bWu5MvHjnAVbcoWmkhOD3sCqLmOnM1YEm15Z8FX9CVPqJDV75VxK8lkjh2Ci1HyA0NY/s640/IMG_1174.jpg)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
I to się nazywa sernik :D
OdpowiedzUsuńChętnie bym go teraz schrupała :D
OdpowiedzUsuńjak ja kocham serniki!
OdpowiedzUsuńNie dość, ze sernik to jeszcze orzechy...przepadłam od samego patrzenia ;)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty na słodkie! Chyba upiekę coś dzisiaj :)
OdpowiedzUsuń