Idealny na dolegliwości górnych dróg oddechowych, świetnie rozgrzewający organizm.
Syrop z imbiru doskonale sprawdza się przy pierwszych objawach infekcji i przeziębienia, takich jak ból głowy, gardła, stan podgorączkowy, bóle mięśni i stawów.
SKŁADNIKI NA SYROP IMBIROWY:
- 1 świeży korzeń imbiru
- 1 duża cytryna
- naturalny miód (u mnie jest to miód nektarowy wielokwiatowy Huzar)
Korzeń imbiru obieram ze skórki i ścieram na tarce. Cytrynę dokładnie myję pod bieżącą wodą i przelewam wrzątkiem. W słoiku układam na przemian imbir, plastry cytryny i 2-3 łyżki miodu. Słoik zakręcam i odstawiam w chłodne miejsce na ok. 24 godziny. Następnego dnia syrop przecedzam, przelewam do mniejszych słoiczków i przechowuję w lodówce.
Dawkowanie:
Imbir w czasie trwania infekcji, na kaszel i ból gardła, podaję 3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej. Dla wzmocnienia organizmu dodaję 1 łyżeczkę syropu do herbaty, soku lub wody.
SMACZNEGO! ;-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Nigdy nie robiłam takiego syropu ale nadrobie
OdpowiedzUsuńTyle właściwości i zastosowań, a ja tak nie lubię smaku imbiru!
OdpowiedzUsuń