Niezwykłe puszyste, smakowite ciasto z dynią - zapraszam serdecznie do wykonania!
- 3 małe jajka
- 150 gr drobnego cukru
- 150 gr jogurtu (optymalnie jogurt naturalny, ale otrzymamy ciekawy smak i aromat, jeśli dodamy jogurt truskawkowy)
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 1 mały cukier waniliowy
- 250 gr mąki pszennej tortowej
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 szklanki startej dyni (użyłam dyni piżmowej)
Dynię myję, obieram ze skórki, wybieram łyżką miąższ z pestkami i pozostałość ścieram na tarce. Gdy jest mocno wilgotna i soczysta, pozostawiam na dłuższą chwilę na sitku.
W dużej misce mieszam jaja z solą, dodaję cukier, jogurt, olej, cukier waniliowy; mieszam do momentu uzyskania ładnej, jednolitej masy. Następnie dodaję wymieszaną wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Na samym końcu dodaję startą dynię i mieszam do połączenia się wszystkich składników.
Piekę ok. 45 minut w temp. 170 ' C (grzałki góra/dół). Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem.
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Smacznie przemycona dynia :)
OdpowiedzUsuńZapisuję i może kiedyś spróbuję zrobić murzynek z dynią :)
OdpowiedzUsuńMurzynka bardzo lubię, ale z dynią nigdy nie jadłam. A że sezon na dynię, to muszę koniecznie wypróbować!
OdpowiedzUsuń