1.09.2019

Najlepsze ciasto z cukinią

Idealnie lekkie, puszyste i przyjemnie wilgotne - zapraszam na pyszne ciasto z cukinią!

Najlepsze ciasto z cukinią


SKŁADNIKI:
- 3 małe jajka
- 150 gr drobnego cukru
- 180 gr jogurtu naturalnego
- 50 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1 mały cukier waniliowy
- 250 gr mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 szklanki startej cukinii (świetnie sprawdza się również dynia czy też kabaczek)

Cukinię myję, obieram ze skórki, wycinam miąższ z pestkami i pozostałość ścieram na tarce. Gdy jest mocno wilgotna i soczysta, pozostawiam na dłuższą chwilę na sitku.
W dużej misce mieszam jaja z solą, dodaję cukier, jogurt, olej, cukier waniliowy; mieszam do momentu uzyskania ładnej, jednolitej masy. Następnie dodaję wymieszaną wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Na samym końcu dodaję startą cukinię i mieszam do połączenia się wszystkich składników.
Piekę ok. 40 minut w temp. 170 ' C (grzałki góra/dół). Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem.

Najlepsze ciasto z cukinią

SMACZNEGO! :-) 

Najlepsze ciasto z cukinią

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

8 komentarzy:

  1. Ciasto idealne na posiadówkę z rodziną :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie i pewnie pysznie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę musiała spróbować, bo nigdy nie jadłam takiego ciacha.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekę podobne tylko bez cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już dawno nie robiłam ciasta z cukinii. Pysznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłam z bobu, z marchewki, ale z cukini jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!