Idealnie lekkie, puszyste i przyjemnie wilgotne - zapraszam na pyszne ciasto z cukinią!
SKŁADNIKI:
- 3 małe jajka
- 150 gr drobnego cukru
- 180 gr jogurtu naturalnego
- 50 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1 mały cukier waniliowy
- 250 gr mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 szklanki startej cukinii (świetnie sprawdza się również dynia czy też kabaczek)
Cukinię myję, obieram ze skórki, wycinam miąższ z pestkami i pozostałość ścieram na tarce. Gdy jest mocno wilgotna i soczysta, pozostawiam na dłuższą chwilę na sitku.
W dużej misce mieszam jaja z solą, dodaję cukier, jogurt, olej, cukier waniliowy; mieszam do momentu uzyskania ładnej, jednolitej masy. Następnie dodaję wymieszaną wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Na samym końcu dodaję startą cukinię i mieszam do połączenia się wszystkich składników.
Piekę ok. 40 minut w temp. 170 ' C (grzałki góra/dół). Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem.
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Ciasto idealne na posiadówkę z rodziną :D
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie i pewnie pysznie smakuje!
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować, bo nigdy nie jadłam takiego ciacha.
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne
OdpowiedzUsuńPiekę podobne tylko bez cukru :)
OdpowiedzUsuńJuż dawno nie robiłam ciasta z cukinii. Pysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńJadłam z bobu, z marchewki, ale z cukini jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń