Przepyszne ciasto, niezwykle delikatne, wprost rozpływające się w ustach. Słodycz przełamana lekką kwaskowatością rabarbaru - pycha!
SKŁADNIKI:
kruchy spód:
- 300 gram mąki pszennej
- 100 gram cukru
- 80 gram masła
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mały cukier waniliowy
- kilka kropli oliwy z oliwek do pokropienia rozłożonego już na blaszce ciasta
- 1 kg rabarbaru pokrojonego w kostkę
beza:
- 3 białka
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- szczypta soli
kruszonka:
- 200 gram mąki
- 100 gram cukru
- 100 gram masła
Łączę ze sobą mąkę, cukier, masło, żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Powstałe ciasto wykładam na blaszkę, skrapiam oliwą i podpiekam ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 ' C (grzałki góra/dół).
W tym czasie, kiedy podpieka się kruchy spód, przygotowuję bezę - miksuję na najwyższych obrotach białka ze szczyptą soli i z cukrem. Kiedy masa jest już całkowicie sztywna i błyszcząca, wykładam na podpieczony spód rabarbar, na to sztywną pianę, a na nią kruszonkę, czyli kawałeczki ciasta stworzonego z mąki, cukru i masła.
Całość piekę jeszcze ok. 25 minut w temp. 175 ' C (grzałki góra/ dół).
Przepyszne ciasto gotowe! ;-)
kruchy spód:
- 300 gram mąki pszennej
- 100 gram cukru
- 80 gram masła
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mały cukier waniliowy
- kilka kropli oliwy z oliwek do pokropienia rozłożonego już na blaszce ciasta
- 1 kg rabarbaru pokrojonego w kostkę
beza:
- 3 białka
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- szczypta soli
kruszonka:
- 200 gram mąki
- 100 gram cukru
- 100 gram masła
Łączę ze sobą mąkę, cukier, masło, żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Powstałe ciasto wykładam na blaszkę, skrapiam oliwą i podpiekam ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 ' C (grzałki góra/dół).
W tym czasie, kiedy podpieka się kruchy spód, przygotowuję bezę - miksuję na najwyższych obrotach białka ze szczyptą soli i z cukrem. Kiedy masa jest już całkowicie sztywna i błyszcząca, wykładam na podpieczony spód rabarbar, na to sztywną pianę, a na nią kruszonkę, czyli kawałeczki ciasta stworzonego z mąki, cukru i masła.
Całość piekę jeszcze ok. 25 minut w temp. 175 ' C (grzałki góra/ dół).
Przepyszne ciasto gotowe! ;-)
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Takie ciasto jest pyszne. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności! Chyba wypróbuję przepis. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie ciasta z kruszonką. A najbardziej w połączeniu z czymś kwaśnym więc rabarbar idealnie pasuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńApetyczne ciacho
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i kusząco :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńNa jak duza blaszke jest przepis?
OdpowiedzUsuńNa jaką dużą blachę jest przepis?
OdpowiedzUsuń