23.07.2019

Pyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką

Przepyszne ciasto, niezwykle delikatne, wprost rozpływające się w ustach. Słodycz przełamana lekką kwaskowatością rabarbaru - pycha!

kruche z rabarbarem i kruszonką
SKŁADNIKI:
kruchy spód:
- 300 gram mąki pszennej
- 100 gram cukru
- 80 gram masła
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mały cukier waniliowy
- kilka kropli oliwy z oliwek do pokropienia rozłożonego już na blaszce ciasta

- 1 kg rabarbaru pokrojonego w kostkę

beza:
- 3 białka
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- szczypta soli

kruszonka:
- 200 gram mąki
- 100 gram cukru
- 100 gram masła

Łączę ze sobą mąkę, cukier, masło, żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Powstałe ciasto wykładam na blaszkę, skrapiam oliwą i podpiekam ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 ' C (grzałki góra/dół).
W tym czasie, kiedy podpieka się kruchy spód, przygotowuję bezę - miksuję na najwyższych obrotach białka ze szczyptą soli i z cukrem. Kiedy masa jest już całkowicie sztywna i błyszcząca, wykładam na podpieczony spód rabarbar, na to sztywną pianę, a na nią kruszonkę, czyli kawałeczki ciasta stworzonego z mąki, cukru i masła.
Całość piekę jeszcze ok. 25 minut w temp. 175 ' C (grzałki góra/ dół).
Przepyszne ciasto gotowe! ;-)

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

SMACZNEGO! :-)

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

10 komentarzy:

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!