Prosty, szybki w wykonaniu i bardzo smakowity jabłecznik - zapraszam serdecznie do wykonania!
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 duże jabłka
W naczyniu ucieram jajka z cukrem, dodaję olej, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dokładnie wszystko mieszam. Jabłka kroję w drobną kostkę, dodaję do ciasta, całość starannie łączę ze sobą. Przelewam na blaszkę, piekę 40 minut w temperaturze 180 ' C (grzałki góra/dół).
Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem.
SMACZNEGO! ;-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Smak dzieciństwa. Moja babcia kiedyś zawsze taki robiła i jeszcze z orzechami :)
OdpowiedzUsuńWydaje się być prosty i pyszny, mniam lubię takie ciacha :)
OdpowiedzUsuńJaki wymiar blaszki do podanych proporcji ?:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłeczniki, koniecznie z cynamonem i pudrem :)
OdpowiedzUsuńChyba robiłam podobny ale że zgubiłam przepis, wykorzystam Twoją propozycję :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, zawsze wszystkim smakuje. :)
OdpowiedzUsuńA można olej zastąpić masłem?
OdpowiedzUsuń