Drożdżowe ciasto z wiśniami i dużą ilością kruszonki - zapraszam serdecznie!
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 5 dag suszonych drożdży
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1/4 kostki roztopionego masła
- 4 łyżki drobnego cukru
dodatkowo:
- 1 białko do posmarowania ciasta przed wyłożeniem wiśni
- wydrylowane wiśnie
kruszonka:
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki płatków owsianych
Drożdże dokładnie mieszam z mąką. Z racji tego, że są to drożdże suszone, nie wymagają przygotowania rozczynu, dodaję zatem stopniowo kolejne składniki, tj. ciepłe mleko, cukier, jaja i tłuszcz, dokładnie wyrabiając i napowietrzając ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1 - 1,5 godz.
W tym czasie przygotowuję kruszonkę - łączę ze sobą mąkę, masło, cukier i płatki owsiane, tworząc kulę, którą następnie chłodzę w lodówce.
Wyrośnięte ciasto wykładam na blachę i pozwalam urosnąć mu jeszcze przez ok. 30 minut. Następnie smaruję ciasto białkiem, wykładam wiśnie i posypuję kruszonką. Czekam jeszcze ok. 20 minut, po czym piekę w temp. 180 ' C (grzałki góra/dół) przez ok. 55 minut.
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Bardzo lubię drożdżowca, ale nie zawsze mi wychodzi!
OdpowiedzUsuńPrzepis super😃a szczegolnie kruszonka z owsianka jest bardzo smaczna i zdrowa😃😃
OdpowiedzUsuń