17.05.2019

Kruche ciasto ze śliwkami, z bezą i z kruszonką

Pyszne, wprost rozpływające się w ustach ciasto - zapraszam serdecznie!

Kruche ciasto ze śliwkami, z bezą i z kruszonką

SKŁADNIKI:
ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 gram masła (ewentualnie margaryny do pieczenia)
- 4 żółtka

beza:
- 4 białka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

dodatkowo:
- śliwki przekrojone na połowę
- cynamon do posypania śliwek

Przygotowuję ciasto:
W dużej misce łączę ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, margarynę i żółtka. Szybko zagniatam ciasto i chłodzę w lodówce minimum 1 godz.

Przygotowuję bezę:
Białka ubijam z solą, kiedy powstanie już sztywna piana, dodaję stopniowo cukier. Na koniec dosypuję mąkę ziemniaczaną.

Na blachę wykładam połowę ciasta z lodówki. Na ciasto układam śliwki posypane cynamonem, na śliwki daję pianę, na koniec wszystko posypuję resztą ciasta z lodówki, startego na tarce o grubych oczkach. 
Piekę ok. 40 minut w temp. 180 ' C (grzałki góra/dół).

Kruche ciasto ze śliwkami, z bezą i z kruszonką

Kruche ciasto ze śliwkami, z bezą i z kruszonką

Kruche ciasto ze śliwkami, z bezą i z kruszonką

SMACZNEGO! :-)

Kruche ciasto ze śliwkami, z bezą i z kruszonką

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

3 komentarze:

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!