Zapraszam serdecznie na pyszny chlebek z mąki orkiszowej z dodatkiem maślanki i dużej ilości ziaren.
![Chleb orkiszowy na maślance domowy chleb](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj6xAjU1NL2zzU2NIr4AWJP_L9N6jiimK7wZTTnomswqXdVje62Jk4X-r7xPxbZTIKByCuQLXaMrp1zxt7pr0cG2sAXtUh4r4ibAsrWUwXqlteH20AOgiCtow3cTm-yvDN9pvPfhD8iH20/s640/IMG_7394.jpg)
SKŁADNIKI:
- 500 gram mąki orkiszowej- 25 gram drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 350 gram maślanki
- łyżeczka soli
- po garści: czarnuszki, słonecznika, pestek dyni
- dodatkowo do posypania czarnuszka, słonecznik i dynia
- woda do posmarowania bochenka
Przygotowuję rozczyn - drożdże łączę z cukrem, 2 łyżkami maślanki i 1 łyżką mąki. Odstawiam na ok. 10 minut. Po tym czasie dodaję mąkę, sól, maślankę, czarnuszkę, dynię, słonecznik i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Po tym czasie szybko raz jeszcze wyrabiam ciasto i wykładam na blachę, formując kształt bochenka. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia, tym razem na ok. 45 minut. Po tym czasie smaruję chlebek wodą, posypuję ziarnami i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 195 'C. Piekę 45 minut (grzałki góra/dół). Upieczony chleb studzę na kratce.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjE7EtGvzp0vUUs12nRNxJbfw9jvgzQ47Pt9JQpex58E8Y0aWtOAAoZAwkHy2_e1iy9uAOUumSL8asf-JwAJcUtuiBm68Cie3Iin5QcnZrUt1Abkw7Nj6peAQ07ksBERB4VqD2HuVNWZxI/s640/IMG_7395.jpg)
SMACZNEGO! ;-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Ja jeszcze przed śniadaniem, więc na widok takiego chlebka ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńPycha :)
wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńCiekawe czy mi wyjdzie taki
OdpowiedzUsuńJeszcze takiego nigdy nie robiłam! Wygląda świetnie :) Lubię dużo ziarenek!
OdpowiedzUsuńKlasyka. Uwielbiam!
OdpowiedzUsuń