10.04.2019

Chleb orkiszowy na maślance

Zapraszam serdecznie na pyszny chlebek z mąki orkiszowej z dodatkiem maślanki i dużej ilości ziaren.

domowy chleb


SKŁADNIKI:
- 500 gram mąki orkiszowej
- 25 gram drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 350 gram maślanki
- łyżeczka soli

- po garści: czarnuszki, słonecznika, pestek dyni
- dodatkowo do posypania czarnuszka, słonecznik i dynia
- woda do posmarowania bochenka



Przygotowuję rozczyn - drożdże łączę z cukrem, 2 łyżkami maślanki i 1 łyżką mąki. Odstawiam na ok. 10 minut. Po tym czasie dodaję mąkę, sól, maślankę, czarnuszkę, dynię, słonecznik i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Po tym czasie szybko raz jeszcze wyrabiam ciasto i wykładam na blachę, formując kształt bochenka. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia, tym razem na ok. 45 minut. Po tym czasie smaruję chlebek wodą, posypuję ziarnami i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 195 'C. Piekę 45 minut (grzałki góra/dół). Upieczony chleb studzę na kratce.



SMACZNEGO! ;-)

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

4 komentarze:

  1. Ja jeszcze przed śniadaniem, więc na widok takiego chlebka ślinka leci :)
    Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe czy mi wyjdzie taki

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze takiego nigdy nie robiłam! Wygląda świetnie :) Lubię dużo ziarenek!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!