Zapraszam serdecznie na pyszny chlebek z mąki orkiszowej z dodatkiem maślanki i dużej ilości ziaren.
SKŁADNIKI:
- 500 gram mąki orkiszowej- 25 gram drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 350 gram maślanki
- łyżeczka soli
- po garści: czarnuszki, słonecznika, pestek dyni
- dodatkowo do posypania czarnuszka, słonecznik i dynia
- woda do posmarowania bochenka
Przygotowuję rozczyn - drożdże łączę z cukrem, 2 łyżkami maślanki i 1 łyżką mąki. Odstawiam na ok. 10 minut. Po tym czasie dodaję mąkę, sól, maślankę, czarnuszkę, dynię, słonecznik i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Po tym czasie szybko raz jeszcze wyrabiam ciasto i wykładam na blachę, formując kształt bochenka. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia, tym razem na ok. 45 minut. Po tym czasie smaruję chlebek wodą, posypuję ziarnami i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 195 'C. Piekę 45 minut (grzałki góra/dół). Upieczony chleb studzę na kratce.
SMACZNEGO! ;-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Ja jeszcze przed śniadaniem, więc na widok takiego chlebka ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńPycha :)
wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńCiekawe czy mi wyjdzie taki
OdpowiedzUsuńJeszcze takiego nigdy nie robiłam! Wygląda świetnie :) Lubię dużo ziarenek!
OdpowiedzUsuńKlasyka. Uwielbiam!
OdpowiedzUsuń