19.03.2019

Proste, pyszne domowe bułeczki

Proste w wykonaniu bułeczki, z mięciutkim środkiem i chrupiącą skórką.

domowe bułki

SKŁADNIKI:
- 500 gram mąki pszennej 
- 20 gram świeżych drożdży 
- 300 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka cukru
- czarnuszka do posypania
- 2 łyżki mleka + 2 łyżki oleju (do posmarowania bułeczek przed ich pieczeniem)


Przygotowuję rozczyn - drożdże łączę z cukrem, 1 łyżką mąki oraz 1 łyżką wody. Odstawiam na ok. 10 minut. Po tym czasie dodaję mąkę, sól, wodę i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Po tym czasie szybko raz jeszcze wyrabiam ciasto i wykładam na blachę, formując małe, okrągłe kulki, które lekko spłaszczam. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia, tym razem na ok. 45 minut. Po tym czasie smaruję bułki mlekiem z olejem, posypuję czarnuszką i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 195 'C. Piekę 20 minut (grzałki góra/dół). 


domowe bułki

SMACZNEGO! ;-)

domowe bułki


* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

6 komentarzy:

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!