Smakowite muffinki o delikatnie korzennym smaku i aromacie. Zapraszam serdecznie do wypróbowania!

SKŁADNIKI:
- 250 gram mąki pszennej
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 3 łyżki miodu płynnego (użyłam miodu z mniszka lekarskiego)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 duże starte marchewki
- 2 pełne garście uprażonych na suchej patelni pestek dyni
W jednym naczyniu mieszam ze sobą wszystkie suche składniki, tj. mąkę, sodę, przyprawę do piernika, cynamon. Do drugiego naczynia wbijam jaja, mieszam je energicznie rózgą, następnie dodaję olej i miód. Łączę składniki suche z mokrymi, dodaję startą na drobnych oczkach marchew i uprażone pestki dyni. Ciasto przekładam do foremek, piekę ok. 20 minut w temp. 180 ' C (termoobieg).




SMACZNEGO! ;-)

* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Muszę je spróbować :) Też mam miód z mniszka :)
OdpowiedzUsuńbardzo jestem ciekawy jaki mają smak, z tą prażoną dynią. wyglądają super
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju muffinki :) Często robię, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłem. Przepis już zapisany :)
OdpowiedzUsuńAle pychotka. Mniaaaam mniam. Chyba spróbuję zrobić. Zapiszę sobie
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Zrobiłam dzisiaj po raz pierwszy i to co mogę powiedzieć z pełnym przekonaniem – na takie połączenie nigdy bym nie wpadła, a już na pewno nie spodziewałabym się takich walorów smakowych. Są idealne!
OdpowiedzUsuń