22.03.2019

Marchewkowe muffinki z prażoną dynią (fit muffinki bez cukru)

Smakowite muffinki o delikatnie korzennym smaku i aromacie. Zapraszam serdecznie do wypróbowania!

fit muffinki bez cukru

SKŁADNIKI:
- 250 gram mąki pszennej
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 3 łyżki miodu płynnego (użyłam miodu z mniszka lekarskiego)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 duże starte marchewki
- 2 pełne garście uprażonych na suchej patelni pestek dyni

W jednym naczyniu mieszam ze sobą wszystkie suche składniki, tj. mąkę, sodę, przyprawę do piernika, cynamon. Do drugiego naczynia wbijam jaja, mieszam je energicznie rózgą, następnie dodaję olej i miód. Łączę składniki suche z mokrymi, dodaję startą na drobnych oczkach marchew i uprażone pestki dyni. Ciasto przekładam do foremek, piekę ok. 20 minut w temp. 180 ' C (termoobieg). 

fit muffinki bez cukru

fit muffinki bez cukru

fit muffinki bez cukru

fit muffinki bez cukru

SMACZNEGO! ;-) 

fit muffinki bez cukru

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

5 komentarzy:

  1. Muszę je spróbować :) Też mam miód z mniszka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo jestem ciekawy jaki mają smak, z tą prażoną dynią. wyglądają super

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkiego rodzaju muffinki :) Często robię, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłem. Przepis już zapisany :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pychotka. Mniaaaam mniam. Chyba spróbuję zrobić. Zapiszę sobie

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!