6.02.2019

Prosty domowy chleb

Przepyszny chleb, z cudownie chrupiącą skórką, banalny w wykonaniu. Zapraszam!

chleb drożdżowy


SKŁADNIKI:
- 500 gram mąki pszennej
- 25 gram drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 350 gram maślanki
- łyżeczka soli
- czarnuszka do posypania
- woda do posmarowania bochenka

Przygotowuję rozczyn - drożdże łączę z cukrem, 2 łyżkami maślanki i 1 łyżką mąki. Odstawiam na ok. 10 minut. Po tym czasie dodaję mąkę, sól, maślankę i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Po tym czasie szybko raz jeszcze wyrabiam ciasto i wykładam na blachę, formując kształt bochenka. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia, tym razem na ok. 45 minut. Po tym czasie smaruję chlebek wodą, posypuję czarnuszką i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 195 'C. Piekę 45 minut (grzałki góra/dół). Upieczony chleb studzę na kratce.

chleb drożdżowy

chleb drożdżowy

chleb drożdżowy

SMACZNEGO! ;-) 

chleb drożdżowy

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

11 komentarzy:

  1. Chleba na maślance jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słysze jak chrupie skórka, piękny bochenek !

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobre pieczywo to podstawa. Apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie. Kanapki z takim domowym chlebem muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam chleb z czarnuszką :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj jak bym zjadła taki na Islandii pieczemy w ziemi chleb

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały. Aż mi tu pachnie ☺☺☺☺

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowy chleb jest najlepszy :) Ostatnio za mną 'chodzi' i muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!