3.12.2018

Pierniczki na święta - pierniczki na Boże Narodzenie

Pyszne, pachnące pierniczki z dodatkiem niezwykle aromatycznego miodu - zapraszam!


SKŁADNIKI:
- 200 gram miodu (użyłam aromatyczny miód lawendowy)
- 100 gram cukru 
- 50 gram masła
- 500 gram mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 łyżki kakao
- 1 jajko

Miód, cukier i masło umieszczam w garnku i podgrzewam na wolnym ogniu, aż wszystko dobrze połączy się ze sobą. Lekko studzę, a następnie dodaję do pozostałych składników, wyrabiając gładkie, elastyczne ciasto. Daję do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 2 mm, wykrawam wybrane kształty i piekę ok. 10 - 12 min. w temp. 170 ' C (grzałki góra-dół). Upieczone pierniczki są gotowe do dekorowania, ale same w sobie są tak smaczne, że moje dzieci zajadają je ze smakiem nawet bez żadnych upiększeń ;-)




SMACZNEGO! :-) 


* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u 
- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) 

12 komentarzy:

  1. Pysznosci :) pierniki zjadam w każdej ilości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pierniki i moge je jeść non stop

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pierniczkowy zapach w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiesz jak patrzę na Twoje zdjęcia to jakbym czuła ich zapach...

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pierniki ! Już samanie wiem, za co bardziej - za ich smak czy zapach ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wolę kruche ciasteczka niż pierniczki. ALe moi synowie by pierniczki zjedli :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam pierniczki. Przepis bardzo ciekawy. Nie wiedziałam że jest miód lawendowy. Kocham lawendę i bardzo jestem ciekawa jak smakuje taki miód. Czy Twoje pierniczki są twarde po upieczeniu? Muszą leżakować?

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!