Pyszne, pachnące pierniczki z dodatkiem niezwykle aromatycznego miodu - zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 200 gram miodu (użyłam aromatyczny miód lawendowy)
- 100 gram cukru
- 50 gram masła
- 500 gram mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 łyżki kakao
- 1 jajko
Miód, cukier i masło umieszczam w garnku i podgrzewam na wolnym ogniu, aż wszystko dobrze połączy się ze sobą. Lekko studzę, a następnie dodaję do pozostałych składników, wyrabiając gładkie, elastyczne ciasto. Daję do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 2 mm, wykrawam wybrane kształty i piekę ok. 10 - 12 min. w temp. 170 ' C (grzałki góra-dół). Upieczone pierniczki są gotowe do dekorowania, ale same w sobie są tak smaczne, że moje dzieci zajadają je ze smakiem nawet bez żadnych upiększeń ;-)
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u
- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Pysznosci :) pierniki zjadam w każdej ilości :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierniki i moge je jeść non stop
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierniczkowy zapach w domu :)
OdpowiedzUsuńCo roku piekę;)
OdpowiedzUsuńWiesz jak patrzę na Twoje zdjęcia to jakbym czuła ich zapach...
OdpowiedzUsuńŚliczne ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierniki ! Już samanie wiem, za co bardziej - za ich smak czy zapach ;)
OdpowiedzUsuńAle piękne puszyste pierniczki
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu upiec pierniki.
OdpowiedzUsuńWolę kruche ciasteczka niż pierniczki. ALe moi synowie by pierniczki zjedli :)
OdpowiedzUsuńMy swoe tez wkrótce robimy
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierniczki. Przepis bardzo ciekawy. Nie wiedziałam że jest miód lawendowy. Kocham lawendę i bardzo jestem ciekawa jak smakuje taki miód. Czy Twoje pierniczki są twarde po upieczeniu? Muszą leżakować?
OdpowiedzUsuń