Pyszne, pachnące pierniczki z dodatkiem niezwykle aromatycznego miodu - zapraszam!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEioW9SkyYLbyyuo2vpVYl7r2qb3Gl-s3o3C2bdHsnugFlNB_wCl8PPWeDCi8aOWkJHbn2bMVX8h96I2sgMoAaAi5HSvyabHpWWLjDiRTUUcmx6-B3qRF92VfiNJdRY_MU9U698-ZnldW-I/s640/IMG_6129.jpg)
SKŁADNIKI:
- 200 gram miodu (użyłam aromatyczny miód lawendowy)
- 100 gram cukru
- 50 gram masła
- 500 gram mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 łyżki kakao
- 1 jajko
Miód, cukier i masło umieszczam w garnku i podgrzewam na wolnym ogniu, aż wszystko dobrze połączy się ze sobą. Lekko studzę, a następnie dodaję do pozostałych składników, wyrabiając gładkie, elastyczne ciasto. Daję do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 2 mm, wykrawam wybrane kształty i piekę ok. 10 - 12 min. w temp. 170 ' C (grzałki góra-dół). Upieczone pierniczki są gotowe do dekorowania, ale same w sobie są tak smaczne, że moje dzieci zajadają je ze smakiem nawet bez żadnych upiększeń ;-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFYZoRynFcLAwx2pHeQKdupUbB_jSwa6i8yiT2Hc7dptc_a4myLMvix4pw9LWbtjdVsQL8SJ1SuW0JqN63oUEGZKe6MayDo54eL5LzCmd4VChJ3fyJCLB73CvjjCi49drYrg49_GbBQ_o/s640/IMG_6130.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhnie-YuOD_lH9NQw72WbY6poqh8nsi2n2wZ-ONWUcD46SxlnmQozJjLOsTDFW_SE2qV0vSojVWQeh-3b77bhYZ-LVMhN_FS6y93msnwzxmjFoEDGNL7-T_2kJF4YJroy4g9hp1fo3mSKw/s640/IMG_6131.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjvnnhosKXL35vGvQqzcOYhEvwQlfb69enw5pAdN7i7DEbcoSIobNbu3e-Uxj1owh2Eq42ZkMu0FEb9SKFSGp894lF0RzG2GrBcrDg2pfVCfJBgDYflTBZTvXU5l3ZIV6BTUpgEwDpoR6c/s640/IMG_6132.jpg)
SMACZNEGO! :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgnQqAAIqoZbivcSf3Zzbrh2JzEB8G5SPatnYsZ_kLRji4jd26ojZEwbuM79oFwf8PX3HovoiNCEQk3h_yigvUkH2uUO2rDvzGzj-bruMPU_yGN12JSgHxQRQ1RDbkgQMMJKh0MpU8-MmE/s640/IMG_6133+%25281%2529.jpg)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u
- będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Pysznosci :) pierniki zjadam w każdej ilości :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierniki i moge je jeść non stop
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierniczkowy zapach w domu :)
OdpowiedzUsuńCo roku piekę;)
OdpowiedzUsuńWiesz jak patrzę na Twoje zdjęcia to jakbym czuła ich zapach...
OdpowiedzUsuńŚliczne ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierniki ! Już samanie wiem, za co bardziej - za ich smak czy zapach ;)
OdpowiedzUsuńAle piękne puszyste pierniczki
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu upiec pierniki.
OdpowiedzUsuńWolę kruche ciasteczka niż pierniczki. ALe moi synowie by pierniczki zjedli :)
OdpowiedzUsuńMy swoe tez wkrótce robimy
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierniczki. Przepis bardzo ciekawy. Nie wiedziałam że jest miód lawendowy. Kocham lawendę i bardzo jestem ciekawa jak smakuje taki miód. Czy Twoje pierniczki są twarde po upieczeniu? Muszą leżakować?
OdpowiedzUsuń