To ciasto na specjalne okazje - pięknie prezentuje się na stole! Zapraszam!
SKŁADNIKI (blaszka 35 x 25 cm):
Ciasto jasne:
- 6 białek
- 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
Ciasto ciemne:
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 6 łyżek drobnego cukru
- 4 łyżki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki oleju
Krem budyniowy:
- niecałe 2 szklanki mleka
- budyń śmietankowy (z cukrem)
- 1 cukier waniliowy 16 g
- 1 kostka miękkiego masła
Napar do nasączania biszkoptów:
- 6 białek
- 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
Ciasto ciemne:
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 6 łyżek drobnego cukru
- 4 łyżki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki oleju
Krem budyniowy:
- niecałe 2 szklanki mleka
- budyń śmietankowy (z cukrem)
- 1 cukier waniliowy 16 g
- 1 kostka miękkiego masła
Napar do nasączania biszkoptów:
- 1 łyżka kawy
- 0,5 szklanki wrzątku
- 1 łyżeczka cukru
Polewa czekoladowa:
Polewa czekoladowa:
- 125 gram masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
Dodatkowo:
- 2 zielone galaretki + 2 łyżki cukru
- paczka okrągłych biszkoptów (ok. 200 gram)
Dodatkowo:
- 2 zielone galaretki + 2 łyżki cukru
- paczka okrągłych biszkoptów (ok. 200 gram)
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać.
Ciasto ciemne:
Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem. Polać przygotowaną polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wlać olej. Wymieszać. Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem. Piec w piekarniku nagrzanych do 180'C przez około 35 minut. Wystudzić.
Krem:
Budyń ugotować na mleku, dodać cukier waniliowy. Wystudzić, a następnie utrzeć z miękkim masłem.
Napar do nasączania:
Kawę zaparzyć we wrzątku, dodać cukier, wymieszać i wystudzić.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, dodać cukier. Pozostawić do wystudzenia i stężenia.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Na jednym wyłożyć połowę kremu. Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę
SMACZNEGO! ;-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
przepysznie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńRobiłam tylko raz i żałuje że o nim zapomniałam bo jest przepyszne :D
OdpowiedzUsuńsmakowicie :)
OdpowiedzUsuńsuper wypiek:)
OdpowiedzUsuńWygląda tak czekoladowo, że aż mi ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńNa pewno świetnie smakuje!
OdpowiedzUsuńCzasochłonne, ale bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńpychota, zaraz wyszukam jakąś okazję :)
OdpowiedzUsuń