Wspaniałe jako drugie śniadanie czy też pożywny podwieczorek - zapraszam do wypróbowania!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgkMeCfoh76zthaQVyKB2RWRntMwxZwoH4knlmc6FzkletAaSl6mIt4GMSTw6R-AExAeyoGe0RYi6eDHOiSe4qBITtu5xwINz61GODlo7gfQkkZUTcieGo6vSMVmELaJXGz7Xg7PzRs6-M/s640/IMG_5900.jpg)
Bardzo lubię wykorzystywać małe ziarenka chia do przeróżnych deserów czy też ciasteczek. Tym razem jest bardzo prosto, ale to wcale nie znaczy, że niesmacznie ;-)
SKŁADNIKI:
- 6 łyżek nasion chia
- 2 szklanki mleka kokosowego (można też użyć migdałowego czy zwykłego krowiego)
- 2 łyżeczki miodu
- 2 jabłka
- 1 dojrzały banan
- szczypta kurkumy
- jagody, kawałki mandarynek, winogrona
Nasiona chia moczę w mleku przez kilka godzin, najlepiej przez noc. Następnego dnia powstały pudding słodzę miodem do smaku. Przygotowuję musy z owoców: blenduję banana i odkładam na bok; ścieram jabłko na drobnej tarce, dodaję kurkumę, zagotowuję przez chwilę i studzę.
Następnie układam warstwy puddingu w wysokiej szklance, przekładając musami z owoców.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjwwKm2LYeZmVBfbHk-yeFZWmPbtPboxYoSQppOEjzGrweffNli24IWcbkb6hY0N7S3J2QwMcrwRwfWiXzqvRjYgGt-sGZUs5xONql6nKvgYEV7TlCtHq335PNQTwHjMVk6FMSfVFgYcQ/s640/IMG_5896.jpg)
SMACZNEGO! :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhNjooUFOQjJl7EmyhelKDB0nMNdWdjHQbBc4TloNxBjaFZga_7rqCnRXILgCi7mx_RWK0KxpyRkB1dZv4lJ74lFnKNyaOlgmDDOB_UNwRmjkqW4BmHahLja2jUQ32XcbWyETfLd4eYCcI/s640/IMG_5899.jpg)
Przepis pochodzi z książki "Smakoterapia 2. Kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru" wydawnictwa Edipresse Książki.
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
W sumie dużo składników nie ma a wygląda niezwykle bogato :) Smakuje pewnie też odlotowo
OdpowiedzUsuńWszystko mi się tu podoba poza tym chia, jakoś za nim nie przepadam :)
OdpowiedzUsuńlubię chia, choć przyznam że nie od razu mi posmakowało. Taki deser chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda i zapewne tak samo smakuje!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu desery. Chia w deserach i jogurtach uwielbiam. Często robisz takie rarytasy w domu?
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo za tak dobry post. Chia nie jest jeszcze tak rozpropagowane, jak powinno być. Dzięki właśnie takim przepisom możemy zdrowiej się odżywiać. Czy Wy używacie takich zdrowych składników, a jeśli tak to, jak często? Obecnie zastanawiam się nad przejściem na dietę i chętnie poznam opinie innych.
OdpowiedzUsuń