05.11.2018

Ciasto dyniowe; jesienne ciasto z dyni

Przepyszne, wilgotne, cudownie puszyste ciasto z korzenną nutą!

ciasto z dyni


SKŁADNIKI:
- 4 szklanki dyni startej na grubych oczkach 
- 4 szklanki mąki 
- 1 szklanka cukru 
- 1 szklanka oleju 
- 4 jajka 
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 
- 1 łyżeczka cynamonu 
- 2 płaskie łyżeczki sody 
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 


Dynię ścieram na grubych oczkach. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę, dodaję gałkę muszkatołową, cynamon, sodę i proszek o pieczenia. Do dyni wlewam olej, stopniową wsypuję mąkę, dodaję masę jajeczną i wszystko dokładnie mieszam. Wlewam do blaszki i piekę ok. 40" C (grzałki góra/dół).

ciasto z dyni

 SMACZNEGO! :-)

* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)


5 komentarzy:

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!