Przepyszne, wilgotne, cudownie puszyste ciasto z korzenną nutą!
SKŁADNIKI:
- 4 szklanki dyni startej na grubych oczkach
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dynię ścieram na grubych oczkach. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę, dodaję gałkę muszkatołową, cynamon, sodę i proszek o pieczenia. Do dyni wlewam olej, stopniową wsypuję mąkę, dodaję masę jajeczną i wszystko dokładnie mieszam. Wlewam do blaszki i piekę ok. 40" C (grzałki góra/dół).
SMACZNEGO! :-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Uwielbiam:) Zeszłego roku go odkryłam ;)
OdpowiedzUsuńTo ciasto dyniowe wyglada podobnie do marchewkowego, smakuje też podobnie?
OdpowiedzUsuńWygląda przesmakowicie!
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy ciasta z dyni ;)
OdpowiedzUsuńsama pychota :)
OdpowiedzUsuń