Genialne połączenie smaków, nie można się od niego oderwać i najchętniej wyjadałoby się go bez końca ze słoika.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg9fvO5A9yN9dHeQdNu6EeYwgrssm-x_ofo0TLMsQhqF5iq2tFKzhBpVLxaSmf3M0y1eudLpBc8TCl5XpqXxTXXsPWQWA1KT9uG10SfYnbou6AMgQej0btSaBZo_NzRcPZzqxnQmux-Zco/s640/IMG_5511.jpg)
Ten dżem smakuje fantastycznie! Idealny jako dodatek do wszelkich deserów (np. jako dodatek do kaszki mannej czy też budyniu), świetny do naleśników. Zapraszam do wypróbowania!
SKŁADNIKI:
- 2 kg śliwek bez pestek
- 2-3 łyżki cynamonu (wg własnego smaku i uznania)
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 szklanki prawdziwego kakao (można dać więcej, smak będzie wówczas bardziej wyrazisty i konkretny)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjYGqe-3akmcJQ4KApVzqDm4wIZUzmLNJyvu6qJVpS972GGIt_pSrqdpZJPn6DtqEZvJRdvGdP1S_kNMwlgIQndO2xA8rasCyKvAV-lC96XNMrvLBIJwSDIGNjMOoz7a-3mpm8HTZEkuPA/s640/IMG_5512.jpg)
Śliwki kroję na mniejsze części, wrzucam do garnka, posypuję cukrem, mieszam i duszę na wolnym ogniu. Gdy nieco już zmiękną, blenduję je i dalej pozostawiam na ogniu. Ok. 30 minut przed końcem dodaję kakao, cukier waniliowy i cynamon. Gorący i gęsty dżem przelewam do wyparzonych słoików i stawiam do góry dnem, aż ostygną. Dżem w słoikach jeszcze nieco zgęstnieje.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhD05v3TsYS93oVp7ZkQFmDma-h1Ppr9Ow0wjZ6GZjMhyphenhyphenW1uf-rh5uJvc_fviVytjLcpfIgUwRQT0Fdv1e_e8bF6TFeuph330Z2P34nDuHQ1KwmeRVFO89etN1vZuJJYQOhyFfMYrueMcw/s640/IMG_5513.jpg)
SMACZNEGO! ;-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiXlSW0IA3ap9UFX3w7vqcIkbdYm4wC-c2UFAt6JA_sD4UEZ2nsw5GDZ24XSo4U6jtfuR-7_85YhUzgGIG5Ds3prXQijtomzrhxQnDeKYXn9-bZLt-5Hoh3OZ1GUTBGk4TxL1qQhWPKLYE/s640/IMG_5514.jpg)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Podobno jest genialny, ale bym go spróbowała.
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam powidła śliwkowe. Są to moje ulubione powidła, ale nie dodałabym do nich kakao, kocham je tak same.
OdpowiedzUsuńmniam :) może w przyszłym roku uda mi się takie zrobić
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Nie jadłam wieki. Wiem jest takie coś dostępne z Łowicza i nazywa się czeko dzemi
OdpowiedzUsuńOj musze się zorientować jakie śliwki jeszcze są i MOZE zrobię :)
OdpowiedzUsuńKiedyś miałam okazję próbować. Fajny smak. W sam raz do naleśników.
OdpowiedzUsuńJa osobiście dżemów nie lubię ale mój mąż uwielbia :)
OdpowiedzUsuńNo i już wiem, co za rok nowego wypróbuję :) Dzięki za ten przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie, znam i lubię, ale nie ma to jak prawdziwe najprawdziwsze powidła :D
OdpowiedzUsuńaż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny ten czekoladowy dżemik.
OdpowiedzUsuńPodejrzewam, ze jest palce lizać :) Coś w sam raz dla moich kubków smakowych :)
OdpowiedzUsuńJuż rzut okiem na składniki mi wystarczył, by stwierdzić, że to musi być szalenie pyszne! Ostatnio od znajomej dostała za to w prezencie dżem gruszkowo-czekoladowy. Dla mnie pycha, zdrowszy zamiennik nutelli :D
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszny i zdrowy :)
OdpowiedzUsuńjuż drugi rok nie udało mi się zrobić :(
OdpowiedzUsuńPyszności, chociaż w tym roku nie robiłam, ale mam jeszcze dwa słoiczki ze zeszłego roku :)
OdpowiedzUsuńPyszności! W ten weekend miałam domową produkcję dżemów. Taka czeko-śliwka smakowałaby moim <3
OdpowiedzUsuń