Smakowite, mięciutkie, pulchniutkie placki ziemniaczane, uwielbiane nie tylko przez dzieci.
Najlepiej smakują podane z jogurtem naturalnym, ewentualnie z niewielką ilością śmietany. Zapraszam do wykonania! :-)
SKŁADNIKI:
- 5 dużych ziemniaków
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 1/3 szklanki mleka
- sól do smaku
- olej słonecznikowy lub rzepakowy do smażenia
Ziemniaki ścieram na drobnych oczkach tarki. Dodaję jajko i energicznie mieszam. Dosypuję bułkę tartą, wlewam mleko, dodaję niewielką ilość soli. Całość mieszam i smażę na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Jest prosto i wyjątkowo smacznie! ;-)
SMACZNEGO! ;-)
* * *
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)
Uwielbiam placki ziemniaczane, choć są ciężko strawne, to bardzo je lubię. Wiesz.. placki kojarzą mi się z dzieciństwem i latem, kiedy jako maluch chodziłam latem na basen z rodzicami, tam bardzo często właśnie był zapach pieczonych placków ziemniaczanych ze smażalni.. oj te czasy..jestem już stara :D
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że dawno nie jadałam placków. Uwielbiam je.
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka pocierkła
OdpowiedzUsuńZ mlekiem nigdy nie robiłam tylko jajko i łyżka mąki, sól i pieprz :)
OdpowiedzUsuńDodaję jeszcze cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę :)
OdpowiedzUsuńNie lubie, gdy do placków dodają niektórzy cebulę :(
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki ziemniaczane. Robię tak jak Ty, ale czasem lubię sobie coś odmienić i dodaję startą marchewkę, czasem cukinię, a czasami cebulkę.
OdpowiedzUsuńJa placki robię zawsze z cebulką ale nigdy nie dodaje bułki tartej a trochę mąki .wszystkie składniki wrzucam do malaksera bo nie znoszę trzeć na tarce
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki ziemniaczane szczególnie z gulaszem po węgiersku
OdpowiedzUsuńJa najbardziej lubię jeść je z cukrem <3 smak dzieciństwa
OdpowiedzUsuńTakie proste - a takie pyszne :) Bardzo lubię i ziemniaczane, i cukiniowe :)
OdpowiedzUsuńMuszę przepis pokazać mężowi, on jest specem od placków :)
OdpowiedzUsuńI już wiem co jutro na obiad ;)
OdpowiedzUsuńnie dodaję mleka, a zamiast bułki mąkę. No i przpyrawy i cebulkę drobno pokrojoną.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz spotykam się aby do tartych placków dodawać mleko i bułkę tartą. Ciekawy przepis. Ja w swoich dodaje mąke oraz różne przyprawy. Aż zachciało mi się pochrupac placuszki :)
OdpowiedzUsuń