16.05.2018

Miodowe ciastka imbirowe

Kruche, słodkie, z delikatnym posmakiem imbiru oraz cynamonu, idealne do filiżanki gorącej herbaty. 

ciasteczka imbirowe z miodem

SKŁADNIKI:
- 200 gram mąki pszennej
- 150 gram dowolnej mąki żytniej (u mnie ekologiczna mąka żytnia typ 997)
- 150 gram cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 125 gram masła (ewentualnie margaryny do pieczenia)
- ok. 1/2 szklanki płynnego miodu (u mnie jest to miód z mniszka lekarskiego)

Masło roztapiam na wolnym ogniu, dodaję do niego miód, studzę. Mąkę mieszam z cukrem, imbirem, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą. Dodaję rozkłócone wcześniej jajo i wlewam miód z masłem. Wszystko dokładnie łączę ze sobą. Formuję w dłoniach kulki wielkości orzecha, delikatnie spłaszczam je i układam na blaszce wyścielonej papierem. 
Piekę ok. 17 minut w temp. 160'C (grzałki góra/dół).

ciasteczka imbirowe z miodem

Ciasteczka z ogromną przyjemnością robione są przez dzieci - bardzo chętnie tworzą kulki, a już po upieczeniu wyrywają się do ich ozdabiania ;-) 

ciasteczka imbirowe z miodem

ciasteczka imbirowe z miodem

SMACZNEGO! :-)

ciasteczka imbirowe z miodem

Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-)

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Są też bardzo pyszne, robiłem wedle przepisu i bomba!

      Usuń
  2. Pychotka, porywam kilka na deser ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne i nie trudne w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają na takie co znikają w mgnieniu oka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W sam raz do herbaty, wyglądają smakowicie.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!